Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuhannet juoksijat kiertävät lauantaina Helsingin katuja – "Suosittelemme että he pitävät maskin kasvoillaan"

Iso juoksutapahtuma Helsinki City Running Day muuttaa lauantaina liikennejärjestelyjä Helsingin kantakaupungin alueella.

Samana päivänä juostaan maraton, puolimaraton ja viiden kilometrin katujuoksu. Osallistujia on tuhansia.

Alunperin tapahtuma piti järjestää toukokuussa, josta se siirrettiin koronaepidemian takia syksyyn. Miten se nyt uskalletaan järjestää?

– Elämme toki koronan takia monella tavoin haastavaa aikaa, mutta olemme rakentaneet tapahtuman niin, että se on osallistujille mahdollisimman turvallinen, vastaa juoksutapahtumajohtaja Harri Hänninen Suomen Urheiluliitosta.

Kisakeskus on Olympiastadionilla, ja osallistujat saavat yksityiskohtaiset ohjeet siitä, miten tullaan sisään ja otetaan kilpailunumerot ja noudatetaan turvavälejä.

– Kulkea voi vain yhteen suuntaan. Käsidesiä on tarjolla useissa paikoissa, Hänninen kertoo.

Sisätiloissa on myös järjestelmä, joka varoittaa jos väkeä on liikaa. Hänninen muistuttaa, että suurin osa tapahtumasta tapahtuu ulkona.

– Ja kun juoksijat lähtevät juoksemaan, suosittelemme että he pitävät maskin kasvoillaan. Noin 500 metrin päässä ja myös reitin varrella on roskiksia, joihin maskin voi sitten heivata.

Lähtöruuhkien ehkäisemiseksi puolimaratonilla on viisi lähtöä ja kukin lähtö on jaettu kolmeen ryhmään. Maratonin kaksi lähtöä on molemmat jaettu kolmeen ryhmään. Katujuoksussa on yksi lähtö, mutta kaksi lähtöryhmää.

Huoltopisteillä juomia ei ojenneta, palkittuja ei kätellä eikä mitalejakaan pujoteta kaulaan. Alkujumppaakaan ei järjestetä, vaan juoksijat lämmittelevät itsenäisesti.

– Olemme käyneet kaikki koronaan liittyvät viranomaisohjeet tarkasti läpi, keskustelleet Helsingin kaupungin edustajien ja infektiolääkärien kanssa ja koeponnistaneet suunnitelmamme, Hänninen selvittää.

Varotoimien takia tapahtuman organisaation työmäärä on kasvanut, vaikka osallistujamäärä laskikin tänä vuonna huomattavasti.

– Olimme noin 16 000 juoksijan vauhdissa, mutta nyt heitä tulee noin 8 000.

Helsinki City Running Day kokoaa Suomen suurimmat juoksutapahtumat samalle päivälle kolmannen kerran. Maraton järjestetään jo 40. kerran eli sillä on juhlavuosi.

Pohdittiinko koko tapahtuman peruuttamista?

– Se jo siirrettiin toukokuulta ja pohdimme edellytyksiä, joilla pystymme tapahtuman toteuttamaan. Töitä on tehty paljon, että tämä voidaan järjestää, Hänninen sanoo.

Suomen Urheiluliiton viestintäpäällikkö Tapio Nevalainen muistuttaa, että kevään jälkeen on järjestetty hyvin monia yleisurheilutapahtumia. Niistä ei ole tullut tietoon tartuntoja.

Tapahtuman viiden kilometrin mittaiseen City 5 -kisaan ovat tulossa muiden muassa MM-puolimaratonille valittu Annemari Kiekara, maastojuoksun tuoreet Suomen mestarit Hannu Granberg ja Sara Kuivisto.

Vaikutukset liikenteeseen painottuvat lauantaille kello 11–16.

Poliisi ja liikenteenohjaajat ohjaavat liikennettä isoimmissa risteyksissä. Näitä ovat Helsinginkadun ja Vauhtitien risteys, Helsinginkadun ja Mannerheimintien risteys, Telakkakadun ja Tehtaankadun risteys sekä Eerikinkadun ja Ruoholahdenkadun risteys.

Poliisi suosittelee käyttämään vaihtoehtoisia reittejä.

– Koska poliisin ja järjestäjän ajoneuvot johdattavat juoksijoita, ajoneuvot käyttävät osassa juoksureittiä kevyen liikenteen väyliä. Erityisesti kiinteistöiltä lähtevien on syytä huomioida juoksijat ja mahdolliset kulkuneuvot kevyen liikenteen väylillä, muistuttaa komisario Ismo Juvonen Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Poliisi myös pyytää katsojia seuraamaan juoksua turvallisen etäisyyden päästä.