Ruuhkamaksukapina nostaa päätään kehyskunnissa – "Aikooko hallitus tosissaan tehdä työssäkäynnin maksulliseksi?”

Kuuma-seutu vastustaa ruuhkamaksuja ja sen on tyrmännyt myös Mäntsälä – Sipoossa asia on valtuuston käsiteltävänä maanantaina.

Uutissuomalaisen tuoreessa gallupissa enemmistö suomalaisista vastustaa ruuhkamaksua. Kansanedustaja ja Sipoon kunnanvaltuuston puheenjohtaja Heikki Vestman nostaa esille myös Uudenmaan kehyskuntien torjuvan kannan.

– Uutta hallituksen valmistelemaa työssäkäyntiveroa vastustavat paitsi suomalaisten selkeä enemmistö myös laajasti Uudenmaan kehyskunnat. Ruuhkamaksukapina nousee. Hallitus on sanonut valmistelevansa ruuhkamaksua yhdessä Uudenmaan kuntien kanssa. Kunnat eivät tätä valmistelua kuitenkaan selvästi halua.

Sipoon kunnanhallitus on torjunut ruuhkamaksun ja sen valmistelun jyrkästi. Maanantaina kunnan kannan asiaan päättää valtuusto osana maankäytön, asumisen ja liikenteen seudullista suunnitelmaa, MAL-sopimusta. Jo aikaisemmin ruuhkamaksuvalmistelun on tyrmännyt muun muassa Mäntsälä. Kehyskuntien Kuuma-seutu on vastustanut ruuhkamaksua jo MAL-sopimusta neuvoteltaessa.

– Maa kutsuu hallitusta! Talouskriisin keskellä järjellä ajatteleva ei voi kannattaa liikkumisen maksumuurin rakentamista Uudellemaalle. Sehän tästä talouskurimuksesta vielä puuttuukin, että ihmiset laitetaan maksamaan työssä käymisestä, Vestman tivahtaa.

Vestmanin mukaan painavin peruste torjua ruuhkamaksuvalmistelu on nimenomaan ruuhkamaksun työllisyyttä heikentävä vaikutus.

– Ruuhkamaksun on todettu selvityksissä heikentävän työvoiman liikkuvuutta ja sitä kautta työllisyyttä. Göteborgissa ruuhkamaksusta on langennut nettokustannuksia ihan kaikille. Toisin sanoen ruuhkamaksusta kärsii taloudellisesti jokainen. Pahiten ruuhkamaksu osuu matalapalkka-aloilla työskenteleviin, koska se on regressiivinen,

Vestman korostaa myös, ettei ole tuotu esiin selkeää näyttöä siitä, että ruuhkamaksun käyttöönotto vähentäisi tehokkaasti päästöjä. Työllisyyteen kohdistuvat haitat sen sijaan ovat kiistattomia.

–  Aivan kuin hallitus ehdoin tahdoin haluaisi lisätä työttömyyttä, vaikka sen pitäisi kaikin keinoin parantaa työllisyyttä. Ainoa peruste työssäkäyntimuurille vaikuttaa olevan autovihamielinen ideologia. Ahkerien työssäkäyvien kurmoottaminen on väärin, Vestman suomii.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut