Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipoolta tiukka ei ruuhkamaksuille – "Tietullihan olisi työssäkäyntivero"

Sipoon kunnanvaltuusto vastustaa tietulleja ja niiden valmistelua. Valtuusto päätti torjuvasta kannasta osana MAL-sopimuksen käsittelyä maanantaina 5. lokakuuta.

Sipoon lisäksi tietullit on jo tyrmännyt Mäntsälä sekä Kirkkonummi, jossa kunnanhallitus ei hyväksy, että asiaa edes valmisteltaisiin.

– Valtuuston tietullityrmäys oli yksimielinen, valtuuston puheenjohtaja Heikki Vestman (kok.) kertoo tiedotteessa.

Valtuuston tiedotteen mukaan HSL:n tietulleja koskevassa vaikutusarvioinnissa on tullut esiin tietullien negatiivinen vaikutus työvoiman saavutettavuuteen ja työnteon kannustimiin.

– Puolustamme tiukasti autostaan riippuvaisia työssäkäyviä sipoolaisia. Tietullihan olisi työssäkäyntivero, joka HSL:n selvitysten mukaan voisi olla jopa 1 200–1 500 euroa vuodessa. Se romuttaisi ahkeruuden kannustimet ja heikentäisi työllisyyttä. Suomessa ja suomalaisille ei ole tähän varaa. Rajansa kuppaamisellakin, Vestman sanoo.

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) kommentoi maanantaina Maikkarin Uutisaamussa Kirkkonummen tietullikapinaa sanoen MAL-sopimuksen olevan kokonaisuus, josta yksi kunta ei voisi irrottautua vastustamaan tietulleja.

Vestmanin mukaan Sinnemäen näkemys on outo.

– Kirkkonummi ei ole yksin. Ainutkaan kehyskunta ei halua tietullia. Olemme olleet koko MAL-sopimuksen valmisteluprosessin ajan tästä yksimielisiä. On selvää, että uuden työssäkäyntimaksun valmistelua saa ja pitääkin tiukasti vastustaa, hän sanoo.

Vestman nostaa esille Uutissuomalaisen tuoreen gallupin, jonka mukaan myös vihreiden kannattajien keskuudessa tietullin kannattajat ovat vähemmistö.

– Vaikka vihreiden johto ajaakin tullimaksuja kuin käärmettä pyssyyn, kehyskunnissa vallitsee laaja yksimielisyys tietulleja vastaan. Sipoossa myös vihreät valtuutetut tukivat vastustavaa kantaa, Vestman huomauttaa tiedotteessa.