Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mara komppaa EK:n ehdotusta arvonlisäveron alentamisesta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK vetoaa maan hallitukseen, että se reagoisi nopeasti palvelualojen syvenevään hätään. Keinoksi EK ehdottaa tilapäistä arvonlisäveron alentamista seuraavasti: 10 prosentin alv-kantaa alennettaisiin 5 prosenttiin ja ravintoloiden alv:tä laskettaisiin 14 prosentista niin ikään 5 prosenttiin tilapäisesti vuodeksi 2021.

Tilapäinen alv-alennus kohdistuisi EK:n tiedotteen mukaan näin monille koronasta vaikeimmin kärsineille aloille, kuten ravintola- ja ateriapalveluihin, henkilökuljetuksiin, majoituspalveluihin, virkistys- ja kulttuuripalveluihin, kirjoihin ja lehtiin sekä urheilupalveluihin.

– Koronakriisi on romuttanut monien palveluyritysten kysynnän. Hallitus on rajoittanut määräyksillään monien toimialojen toimintaa ja sen myötä tilanne on edelleen pahenemassa. Uhkana on konkurssit ja massiiviset työpaikkojen menetykset, sanoo EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tiedotteessa.

Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara komppaa EK:n ehdotusta. Mara on matkailu- ja ravintola-alan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö. Maran tiedotteen mukaan arvonlisäverojen alentaminen piristää merkittävästi pahoissa vaikeuksissa olevien matkailu- ja ravintola-alan yritysten palvelujen kysyntää ensi vuonna.

– EK:n esitys arvonlisäverojen alentamisesta on erinomainen kädenojennus suurissa vaikeuksissa olevalle matkailu- ja ravintola-alalle, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Arvonlisäverojen alentaminen hyödyttää Lapin mielestä paitsi Maran edustamia aloja myös syvissä vaikeuksissa olevaa Finnairia kotimaan lentojen osalta, rautatie-, linja-auto- ja taksiliikennettä. Myös lääkkeiden, kirjamyynnin sekä aikakaus- ja sanomalehtien arvonlisäverojen alennus osuu oikeille aloille.