Sipoonkorpea palautetaan lähemmäs luonnontilaa 21 hehtaarin alueella – Kulkijoiden on hyvä varoa kaivinkonetta

Sipoonkorpea ennallistetaan alkuperäiseen kuntoonsa. Arkisto/Riitta Ketola

Sipoonkorven kansallispuiston suoluontoa palautetaan ennallistamalla eli aiemmin metsätalouskäyttöön ojittamalla kuivatettuja osia täytetaan kaivinkoneen avulla lähipäivinä.

Ennallistaminen hyödyttää soilla eläviä lajeja. Sipoonkorven nimessäkin näkyy alueelle ominainen, metsäinen suotyyppi: korpi. Nyt korpia ennallistetaan parempaan kuntoon.

Myös Nuuksion kansallispuistoa ennallistetaan Sipoonkorven tavoin.

Sipoonkorven ja Nuuksion ennallistaminen eli palauttaminen lähemmäs luonnontilaa tehdään osana EU:n rahoittamaa Hydrologia-LIFE-hanketta, josta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut.

Alueen suot ennallistetaan nyt syksyllä 2020. Ennallistettavan alueen pinta-ala on Nuuksiossa 65 hehtaaria ja Sipoonkorvessa 21 hehtaaria.

Sipoonkorvessa sen sijaan töitä tehdään paikoin aivan reittien läheisyydessä. Töistä tiedotetaan maastossa olevilla tilapäisillä infotauluilla. Etenkin Kuusijärvi–Bisajärvi-yhdysreitillä sekä Bakunkärr–Kalkkiruukki-yhdysreitillä liikkuvia pyydetään huomioimaan, että paikoin polun vieressä saattaa ajoittain olla työmaa käynnissä.

– Reittiä pitkin voi töistä huolimatta kulkea, mutta kävijöiden on hyvä turvallisuuden vuoksi huolehtia siitä, että kaivinkoneen kuljettaja huomaa kulkijat. Kannattaa siis kiinnittää kuljettajan huomio vaikkapa vilkuttamalla, toteaa Lundén.

Hankkeeseen sisältyy myös pienvesien kunnostusta sekä talkoita molemmissa puistoissa. Nuuksiossa kaivinkoneella aikanaan oiottuja puroja palautetaan alkuperäiseen uomaansa kahdella eri kohteella. Talkootyönä on padottu suo-ojia ja palautettu kiviä takaisin uomaan, mistä ne on aikanaan perattu pois. Talkootöitä tehdään vielä tänä vuonna ainakin Sipoonkorvessa.

– Vapaaehtoisista on ollut suurta apua sellaisten kohteiden ennallistamisessa, mihin on nykyään mahdotonta enää päästä kaivinkoneella. Talkoolaisetkin ovat olleet tyytyväisiä, kun ovat päässeet tekemään käytännön luonnonsuojelutöitä kansallispuistojen hyväksi, toteaa Lundén

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut