Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kivikausi sai oman taideteoksen Nikkilään

Ympäristötaide: Juhlatalon edustalle on rakennettu kaksiosainen teos, jonka päälle saa istua mietiskelemään.

Kun Jokilaakson uuden asuinalueen suunnittelutyö alkoi, tekivät arkeologit savipellosta mullistavan löydön: alueella on asuttu jo viisi tuhatta vuotta sitten. Kivikaudelta peräisin olevasta asumuksesta oli jäljellä jopa kaksi hyvin säilynyttä tulisijaa.

Kivikausi inspiroi kuvanveistäjä Ville Mäkikoskelaa, kun hän taiteili alueelle teoksensa Ajasta 1 ja 2. Syyskuussa rakennetun teoksen ensimmäinen osa on pyöreä kiveys, jonka keskellä on pyöreä istuinkoroke.

– Se on kohtaamispaikka, jossa on näköjään jo paljon istuskeltu ja polteltu tupakkia, Mäkikoskela naurahtaa.

Tumppeja on viljelty koroketta ympäröivään hiekkarailoon, johon on istutettu kolmisenkymmentä meriveden pyöristämää ja taiteilijan halkaisemaa kiveä. Puolikkaat eivät ole aivan kohdakkain, jotta syntyisi mielikuva ajan liikahtamisesta.

– Halusin näin yhdistää ihmisen ja luonnon. Toivon teokseni rauhoittavan kyläläisiä istahtamaan ja miettimään elämää, Mäkikoskela sanoo.

Teos ei pomppaa maisemasta, vaan sulautuu siihen.

Teoksen toinen osa, reilun tonnin painava luonnonkivi, halki sekin, on pohjan pinta-alaltaan täsmälleen saman kokoinen kuin istuinkorokkeen keskellä olevan punainen ympyrä. Ajassa 2 on helppo ohittaa tavallisena luonnonkivenä, koska se on sijoitettu kiveyksen joenpuoleisen reunaman ulkopuolelle.

– Tarkoitus on alusta alkaen ollut se, ettei teos pomppaa maisemasta, vaan sulautuu siihen, taiteilija sanoo.

Hän rakensi teoksensa Juhlatalon ja Spiritus Lux-teoksen puoliväliin syyskuussa. Jo silloin paikalle kerääntyi taiteilijaa tervehtimään lähitalojen asukkaita, jotka olivat teoksesta kiinnostuneita ja kiitollisia.

Taideteoksen sijaintipaikka on hänelle tuttu vuosilta, jolloin Mäkikoskela asui perheineen Paippisissa ja kuului myös Sipoon Taiteilijat ry:n jäsenistöön.

– Lapsemme oli hoidossa Runebergin päiväkodissa, joten paljon on tullut siinä kulmilla pyörittyä, Mäkikoskela sanoo.

Nykyään hän asuu Helsingissä ja työstää ateljeessaan muitakin materiaaleja kuin kiveä. Kivi kuitenkin viehättää häntä erityisesti siksi, että vaikka se on armoton materiaalina, on se myös palkitseva.

– Kiven kanssa työskentely on hyvin suoraviivaista, koska tuloksen näkee heti. Toisaalta se ei anna mitään anteeksi.