Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuokrien korotukset ovat olleet korona-aikana jäissä, myös maksuajoissa annettu joustoa

Vain alle kymmenesosa yksityisistä vuokranantajista on kohdannut kasvavia ongelmia vuokranmaksussa viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Kolmannes katsoo, että koronakriisi on vaikuttanut heidän vuokraustoimintaansa.

Ylivoimaisesti yleisin tapa reagoida korona-aikaan on ollut vuokrankorotuksista pidättäytyminen, ilmenee Suomen Vuokranantajat ry:n julkaisemasta ensimmäisestä Vuokranantaja-barometrista.

Lyhyt- tai pidempiaikaisia vuokranalennuksia on myöntänyt noin joka kymmenes vuokranantaja. Yhtä moni on sopinut myös vuokranmaksuajan joustoista vuokralaisen kanssa.

Vuokranantajat haluavat epävarmoina aikoina pitää kiinni hyvistä vuokralaisista, toteaa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

– Vastausten perusteella vuokranantajat ovat tulleet vuokralaisia vastaan eri tavoin. Kun huomioidaan kriisin vakavuus ja mittavuus, voidaan koronan vaikutuksia vuokraustoimintaan ja vuokramarkkinoihin pitää maltillisina, arvioi Rokkanen tiedotteessa.

Barometrin kyselyn perusteella vuokra-asunnon aikoo myydä tai myyntiä harkitsee joka kymmenes vastaajaa.

Selkeästi useampi oli kuitenkin uuden asunnon ostoaikeissa tai harkitsi ostoa. Enemmistö, 60 prosenttia, ei kuitenkaan ole ostamassa tai myymässä asuntoja.

– Ostoaikeita tukevat vuokra-asuntojen kysynnän kasvu erityisesti kasvukeskuksissa sekä luotto rahoituksen järjestymisestä. Enemmistö arvioi, ettei rahoituksen saatavuuden osalta ole tapahtumassa tai tapahtunut muutoksia, Rokkanen toteaa.

Vuokralaisen saamisessa ei ole juuri havaittu muutoksia kuudessa suurimmassa kaupungissa – paitsi Vantaalla, jossa lähes 40 prosenttia on kokenut vuokralaisen löytymisen vaikeutuneen joko hieman tai selkeästi.

Vuokranantaja-barometrin kyselyyn syyskuussa vastasi 2 058 yksityistä vuokranantajaa.