Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palvelualojen työnantajapuoli haluaa avata työehtosopimukset – "Muutoksia on saatava nopeasti"

Palvelualojen työnantajat Palta haluaa avata työehtosopimukset koronakriisistä pahiten kärsineillä toimialoilla.

Koronaepidemia on aiheuttanut monille palvelualan yrityksille vakavan kriisitilanteen, joka jatkuu edelleen, Palta toteaa ja katsoo, että tilanteen nopeaa parantumista ei toistaiseksi ole näköpiirissä.

– Työehtosopimusten kustannustaso lyötiin harmittavasti kiinni juuri ennen koronakurimusta. Jo silloin ratkaisut olivat kalliita. Nyt niiden toteuttaminen on monille aloille mahdotonta, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoo tiedotteessa.

Aarto jatkaa, että pahiten kärsineillä aloilla on saatava työehtosopimuksiin nopeasti muutoksia, jotka säästävät yritysten kuluja nyt ja tulevassa toipumisvaiheessa.

Merkittävin tarve työehtosopimusten avaamiselle on liikenteen ja logistiikan aloilla, kuten matkatoimistoissa, rautatiealalla ja laivaliikenteessä, Palta tiedottaa jäsenyritysten antaman palautteen perusteella.

Lentoliikenteessä ja siihen kytkeytyvillä aloilla muutoksia on jo neuvoteltu ja neuvotellaan edelleen sekä liittojen välillä että paikallisesti yritystasolla.

– Tilanne on vaikea sekä yrityksille että työntekijöille. Henkilöstöä on lomautettu paljon, koska koronakriisi on vienyt asiakkaat ja liikevaihdon. Kun koronaepidemia joskus tulevaisuudessa saadaan hallintaan, alan yritysten toipuminen kestää pitkään, Aarto sanoo.

Sopimusten avaamistarvetta harkitaan myös muilla aloilla, kuten arkkitehtisuunnittelussa sekä erilaisissa vapaa-ajan palveluissa.

Aarton mukaan tilanteet vaihtelevat eri aloilla ja yrityskohtaisesti. Siksi myös ratkaisumalleja työehtosopimusten sopeuttamiseksi tarvitaan useita.