Kertakäyttöisistä kasvomaskeista tuli riesa ympäristölle – tutkija kannustaa välttämään avoimia ja pursuavia roska-astioita

Kertakäyttöiset kasvomaskit ovat osoittautuneet ympäristöongelmaksi. Maailmanlaajuisesti maskeja kulutetaan viikoittain jo biljoonia, ja valitettavan suuri osa niistä päätyy luontoon.

Toistaiseksi kertakäyttöiset kasvomaskit on valmistettu materiaaleista, jotka eivät maadu lainkaan tai ne maatuvat hitaasti.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Tiina Karppisen tiedossa ei ole vielä edes arviota siitä, kuinka paljon kertakäyttöisiä maskeja kulutetaan Suomessa.

Selvää kuitenkin on, että määrä on huomattava, ja se kasvaa koko ajan.

Tutkijan mukaan kertakäyttöiset kasvomaskit ovat kuitenkin tässä ajassa välttämättömyys, jota ei ole syytä suitsia ympäristön hyväksi.

– Kasvomaskien osalta on nyt mentävä terveys edellä. Ne eivät ole turhake, kuten vaikkapa muovipillit tai take away-kupit, joiden käytöstä voidaan luopua suhteellisen helposti, Karppinen sanoo.

Ympäristökeskus ei ota kantaa siihen, millaisia maskeja kansalaisten tulisi käyttää. Sen sijaan se kannustaa jokaista huolehtimaan siitä, että maski päätyy oikeaoppisesti poltettavaksi sekajätteenä.

Se edellyttää sitä, että asiaan kiinnitetään nykyistä enemmän huomiota. Esimerkiksi ulkona avoimet ja liian täydet roska-astiat ovat osoittautuneet ongelmallisiksi, koska linnut ja muut luonnon eläimet pääsevät levittämään käytettyjä kasvomaskeja ympäriinsä.

– Toisaalta on tartuntariskin vuoksi myös tärkeää, että ihmiset laittavat maskin roskiin eivätkä kanna niitä käsissään pitkiä aikoja, Tiina Karppinen puntaroi.

Hän toivoo, että viimeistään koronapandemian myötä julkisilla paikoilla olevia roska-astioita tarkastellaan Suomessakin uusin silmin.

– Kertakäyttöiset kasvomaskit ovat kevyitä, joten tuuli levittää niitä helposti vielä kauemmas, jolloin ne voivat päätyä myös vesistöihin. Suosittelen laittamaan käytetyn maskin vanhaan muovipussiin ja roskiin vasta sitten, kun on kunnollinen roska-astia saatavilla, Karppinen neuvoo.

– Jos maskit hävitetään oikein, niiden haitallinen ympäristövaikutus on selvästi vähäisempi.

Muistilista maskin käyttöön

Kokeile erilaisia maskeja, jotta löydät kasvoillesi sopivan mallin, jonka läpi pystyt hengittämään.

Varaa käyttöösi niin monta maskia kuin päivän aikana tarvitset.

Varaa mukaan käsihuuhdepullo ja tarvittaessa ylimääräisiä maskeja vaihtoa varten.

Aseta maski kasvoille hyvissä ajoin ennen liikennevälineeseen nousemista.

Pese tai desinfioi kädet ennen kuin asetat uuden tai puhtaan maskin.

Varmista, että maski asettuu tiivisti kasvoille ja peittää suun, nenän ja leuan.

Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.

Jos kosket maskia käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi ennen koskemista ja sen jälkeen.

Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille.

Vaihda maski uuteen, jos se kostuu tai likaantuu.

Poista maski puhdistetuin käsin tarttumalla sen nauhoista. Älä koske maskin ulkopintaan sitä poistaessa.

Laita kertakäyttöinen maski suoraan jäteastiaan käytön jälkeen tai uudelleen käytettävä kangasmaski muovipussiin tai suoraan pesukoneeseen.

Pese tai desinfioi kädet maskin poistamisen jälkeen.

Pese kangasmaski 60 asteen pesuohjelmalla aina käytön jälkeen tai keitä sitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele maski ja kuivata se paikassa, jossa on raitis ilma.

Lähde:THL

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut