Yritykset pelkäävät yhä kiristyviä rajoitustoimia – "Muut toimet ensin ennen kuin rajoitetaan elinkeinotoimintaa"

Koronaepidemia rajoittaa ravintoloiden toimintaa. Katja Juurikko
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Koulujen ja päiväkotien sulkeminen, matkustusrajoitusten tiukentaminen entisestään ja ravintoloiden lisärajoitukset nousevat listan kärkeen yritysten peloissa hallituksen koronarajoituksista.

Kauppakamarin kyselyyn vastasi viime viikolla lähes 3 000 yritystä eri toimialoilta ympäri maata. Vastanneista kahdeksan prosenttia oli yksinyrittäjiä ja loput työnantajayrityksiä.

Yritysten mukaan talous ei kestä tiukkoja koronarajoituksia pitkään ja hallituksen olisi tehtävä kaikkensa, että yritykset pysyvät toimintakykyisinä.

– Yritykset pyytävät vain johdonmukaisia, hyötysuhteeltaan parhaita toimia siten, että yritysten toiminta pystytään takaamaan koronaoloissakin, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi tiedotteessa.

Hallituksen pitäisi Romakkaniemen mukaan tehdä kaikki muut toimenpiteet koronaviruksen ehkäisemiseksi ennen kuin se alkaa rajoittamaan elinkeinovapautta tai kansalaisoikeuksia haitaten vakavasti yritysten toimintaa.

– Ensin on siis saatava jäljitys ja eristys tehokkaaksi, koronavilkun ongelmat kuntoon ja maskipakko liikennevälineisiin ja sellaisiin tilanteisiin, joissa turvavälejä ei voi pitää. Vasta sen jälkeen tarvittaessa muut toimet, hän sanoo.

Yritykset katsovat, että hallitus voisi helpottaa niiden selviämistä koronakriisin yli paikallisella sopimisella ja laskemalla ansioverotuloja.

Konkurssin uhka on noussut merkittävästi neljänneksellä kyselyyn vastanneista yrityksistä. Luku on pienempi kuin keväällä, mutta kesän jälkeen taas pienessä nousussa.

Yritykset toivoivat myös, että lomautusten ja yt-neuvottelujen lyhyempiä aikarajoja jatkettaisiin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut