Tuloveroprosentti ei ole nousemassa – Säästöjä esitetään saatavaksi esimerkiksi tehostamalla ikääntyneiden kotikuntoutusta

Sipoon kunta on talousarvioehdotuksen pohjalta tekemässä miinustulokset vuosina 2021 ja 2022. Kuvituskuva Arkisto/Ella Kajaste

Sipoon kunta tiedotti perjantaina (16.10.), että tuloveroprosenttiin (19,25) ei esitetä korotusta ensi vuodelle. Tämä selvisi, kun kunnanjohtaja Mikael Grannaksen ehdotus Sipoon ensi vuoden talousarvioksi valmistui.

Talousarvioehdotuksen perusteella kunnan tulos vuosina 2021 ja 2022 on negatiivinen. Vuonna 2023 kunnan taloustuloksen arvioidaan kääntyvän positiiviseksi.

Kunnanhallitus käsittelee talousarviota vuodelle 2021 ja taloussuunnitelmaa vuosille 2021–2023 budjettiseminaarissa 19.10. Valtuusto aloittaa talousarvion käsittelyn 16.11.

Kunnanjohtaja Grannas kuvailee Sipoon taloustilanteen olleen haastava jo ennen koronakriisiä ja sen lisäksi pandemia on laskenut kunnan tuloja ja lisännyt menoja.

– Tämä talousarvio on koronakriisistä johtuen alijäämäinen ja sisältää suuria epävarmuuksia eritoten kunnan tulojen arvioinnissa, Grannas kertoo.

Talousarvioehdotuksen pohjalta vuoden 2021 tulos olisi miinuksella noin 4,2 miljoonaa euroa ja poistoerokirjauksen jälkeen 3,2 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Ehdotuksen mukaan yleinen kiinteistövero säilyisi 1,00 prosentissa ensi vuonna.

Sopeutusohjelma ja sen toimenpide-esitykset käsitellään vuoden 2021 talousarviota käsiteltäessä.

Kunnan valtuusto päätti jo ennen koronapandemiaa talouden ja toiminnan sopeutusohjelman laatimisesta. Sen tavoitteena on kunnan käyttötalouden sopeuttaminen kuluja vähentämällä ja tuottoja kasvattamalla siten, että tilikauden tulos on vähintään plusmiinusnolla ilman maanmyynti- ja vuokratuottoja viimeistään vuonna 2023.

Sopeutusohjelma ja sen toimenpide-esitykset käsitellään vuoden 2021 talousarvioesityksen käsittelyn yhteydessä. Esitetyistä toimista 2,5 miljoonan euron osuus kohdistuisi vuodelle 2021, vuodelle 2022 tulisi toimia 2,8 miljoonan euron edestä ja vuodelle 2023 sijoittuisi 2,5 miljoonaa euroa.

Merkittävimpiä sopeutusesityksiä ovat muun muassa etävastaanoton käyttöönotto työikäisten sosiaali- ja terveyspalveluissa, avoimen varhaiskasvatuksen vähentäminen, Sarastian talouspalveluista luopuminen ja Sipoo-Infon integroiminen kirjastopalveluihin.

Säästöjä esitetään myös saatavaksi tehostamalla ikääntyneiden kotikuntoutusta ja panostamalla nuorten ennalta ehkäiseviin palveluihin ja näin vähentämällä jatkossa kalliimpien palveluiden tarvetta.

Lisäksi esitetään esimerkiksi katujen kunnossapidon kustannusten vähentämistä, niin sanotun Sipoo-tunnin poistamista opetuksen tuntijaosta sekä vanhan Kuntalan, Aravatalon ja Varikon tyhjentämistä ja niiden huollon lopettamista.

Sen sijaan sopeutuksen poliittinen ohjausryhmä päätti jo aiemmin, ettei kouluja lakkauteta, eikä Lukkarin koulua siirretä Nikkilän Sydämeen. Myös opetuksen tuntikehyksen leikkaaminen tyrmättiin jo, eivätkä nämä aiemmin keskustellut toimet ole enää mukana esityksessä.

Kunnan investointien aiheuttamaa velkaantumista on jo vähennetty investointien uudelleenjärjestelyillä. Vuosina 2021–2023 Sipoon kunnan investointien määrä vähenee huomattavasti verrattuna muutamaan aikaisempaan vuoteen ja investoinnit painottuvat rakennusten sijasta infrastruktuurin rakentamiseen. Sipoon Vesi- liikelaitoksen varsin korkea investointitaso vuosina 2021–2023 nostaa kokonaisinvestointien määrän kuitenkin yli 30 miljoonaan euroon vuonna 2021.

– Uskon, että Sipoon voimakas kasvu jatkuu myös lähivuodet. Koronakriisin aikana ihmiset ovat oppineet arvostamaan enemmän väljyyttä ja on odotettavissa, että etätyöskentely tulee pysyvästi lisääntymään. Nämä molemmat tekijät ovat Sipoon eduksi ja pitää huomioida eritoten kunnan kaavoituksessa. Sen sijaan väestön vanhetessa Sipoon pitää jatkossa tarkasti miettiä palveluinvestointiensa tarpeellisuutta ja ajoitusta. Näillä näkymin Sipoo voi pärjätä ehkä jopa tämän vuosikymmenen ilman suuria investointeja palveluverkkoon, Grannas sanoo.

Talousarvioesityksen mukaan vuonna 2021 kunnan bruttoinvestoinnit olisivat 30,6 miljoonaa euroa. Merkittävimmät infrahankkeet ovat kaava-alueiden infrastruktuurin suunnittelu ja/tai rakentaminen Pohjanniityssä, Taasjärvellä, Massbyn Danielsbackassa ja Sipoonlahden rannan asemakaavamuutoksen osalta.

Peruskorjauskohteista merkittävimpiä yksittäisiä kohteita ovat vuonna 2022 valmistuva Jokipuiston koulu ja ensi vuonna valmistuva Cook and Chill -keittiöiden toinen vaihe. Uudelleeninvestoinneista merkittävin kohde on ensi vuonna valmistuva Nikkilän Sydämen liikuntasali, kunta tiedotti 16.10.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut