Lomautusten vaihtuminen irtisanomisiksi on alkanut näkyä Takuusäätiön velallisia auttavan neuvontapuhelimen ja chatin yhteydenotoissa syksyn aikana. Keväällä ja kesällä ihmiset ottivat yhteyttä, koska heidät oli lomautettu. Esimerkiksi toukokuussa vain 13 prosenttia heistä oli irtisanottu.
Viimeisen kuukauden aikana koronakriisin vuoksi yhteyttä ottaneista jo 55 prosenttia oli irtisanottuja, kerrotaan Takuusäätiön tiedotteessa. Myös lisätöiden päättyminen on heikentänyt useiden yhteydenottajien velanmaksukykyä.
Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka auttaa velkakierteessä ja taloudellisesti haavoittuvassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä.
Koronatilanteen pitkittyminen vaikeuttaa ihmisten mahdollisuuksia maksaa laskuja ja luottoja. Erityisesti matkailun sekä hotelli- ja ravintola-alan työntekijät ovat vaikeassa tilanteessa. He kärsivät koronarajoituksista jo keväällä.
– Ihmiset ovat tähän asti pystyneet tasapainottamaan talouttaan sopimalla maksusuunnitelmia, käyttämällä säästöjä tai ottamalla jopa uutta lainaa. Usein väliaikaiset ratkaisut toimivatkin alkuun, mutta tilanteen pitkittyessä tarvitaan muita keinoja kuten jopa omaisuuden myyntiä, sanoo Takuusäätiön chat- ja verkkoneuvonnan asiantuntija Liina-Lotta Heinonen tiedotteessa.
Takuusäätiön neuvontaan tulevat yhteydenotot liittyvät myös aiempaa useammin huoleen kodin menettämisestä. Jopa hyvätuloisilla huoli on aiheellinen, kun velkamäärä on maksukykyyn nähden liian suuri. Tiedotteen mukaan usein heikoin tilanne on haja-asutusalueella asuvilla: Jos asunto ei mene kaupaksi, ei asuntolainaan tai muihinkaan velkoihin saa helpotusta. Joidenkin asuntojen arvo on myös laskenut entisestään koronankriisin aikana. Myynnin jälkeen jää vielä velkoja maksettavaksi.
– Oman kodin myyminen on ymmärrettävästi valtaosalle ihmisistä vaikeaa. Muita keinoja ei kuitenkaan aina ole, kertoo Heinonen.