Kellon viisarit käännettävä ensi yönä taas talviaikaan – Kellonajan siirtelystä piti luopua EU:ssa, mutta päätöksiä ei ole syntynyt

Huomenna kellon viisarit tai diginumerot pitäisi kääntää taas talviasentoon. Juha Poutanen/Arkisto

Minna Harmaala

Kesäaika päättyy ensi yönä. Kellonaikaa siirretään tunti taaksepäin sunnuntaina 25. lokakuuta aamuyöllä kello 4.

Talviaikaan siirrytään kaikissa EU:n jäsenmaissa samana päivänä ja samalla kellonlyömällä muun muassa kansainvälisen juna- ja lentoliikenteen vuoksi, kertoo liikenne- ja viestintäministeriö (LVM) tiedotteessaan.

Päivä on aina lokakuun viimeinen sunnuntai ja samoin keväällä siirrytään kesäaikaan aina maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Viikonpäivä on valikoitunut siksi, että liikenteen vähäisyyden vuoksi siirto aiheuttaa silloin vähiten haittaa.

Kellon viisareita siirrellään, vaikka jo aikaa sitten uutisoitiin, että käytäntö loppuu.

Euroopan komissio on ehdottanut, että EU:ssa luovuttaisiin kellonajan siirrosta ja Euroopan parlamentti äänesti ehdotuksesta jo keväällä 2019. Asia ei kuitenkaan ole edennyt, mihin on vaikuttanut muun muassa koronaviruspandemia.

Direktiivin voimaantulo vaatii Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston yhteispäätöksen, minkä jälkeen kukin jäsenvaltio saattaa direktiivin kansallisesti voimaan.

EU:n neuvosto ei ole vielä käsitellyt kellonaikadirektiiviä, joten mahdollinen päätös voi tulla voimaan aikaisintaan 2022.

Suomessa eduskunta päättää lopulta mikä aika valitaan pysyvästi käyttöön, jos kellojen siirtelystä luovutaan EU:ssa. Asiasta säädetään lailla ja päätös tehdään lain säätämisen yhteydessä.

Suomi ei voi kansallisesti päättää yhteen aikaan siirtymisestä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut