Sipoo jatkaa ilman omaa poliisiasemaa – Uusi poliisipäällikkö: Laitoksen seinät eivät lisää turvallisuutta vaan henkilöstöä tarvitaan kentälle

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki aloitti Itä-Uudenmaan poliisin päällikkönä syyskuun alussa. Aiemmin hän toimi Hämeen poliisilaitoksen poliisipäällikkönä. Sami Kuusivirta

Ulla Yliherne, Pia Herme

Sipoo ei ainakaan näiltä näkymin ole saamassa takaisin omaa poliisiasemaa. Sipoon oma poliisiasema suljettiin vuonna 2013.

Itä-Uudenmaan poliisin uusi poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki muistuttaa, että poliisiasemaverkostosta päättää sisäministeriö.

– Tämän hetkinen asemaverkosto säilyy, eikä poliisilaitoksen tavoitteena ole esittää uusia seiniä. Tärkeintä on, että johdamme joukkoja ja liikumme kaikkialla poliisilaitoksen alueella. Poliisilaitoksen seinät eivät sitä turvallisuutta lisää, vaan tarvitaan poliiseja kentälle, Koskimäki sanoo.

Koskimäen mukaan Itä-Uudenmaan poliisin erityisenä tavoitteena onkin lisätä näkyvyyttä ja olla enemmän läsnä.

– Meillä on tarkastelun paikka myös siinä, että todella nousemme autosta ulos enemmän ja teemme kadulla enemmän valvontaa.

Poliisiasemia ei olla näillä näkymin olla myöskään sulkemassa missään Itä-Uudellamaalla, mutta toimintoja keskitetään.

Poliisivankiloita on Hyvinkäällä, Vantaalla ja Porvoossa, joten tutkintatoiminta suunnataan niihin.

Suurinta huolta Koskimäki kantaa Itä-Uudenmaan alueen nuorista ja heidän päihteiden käytöstään.

– Työmme terävin kärki olisi estää mahdollisimman montaa nuorta joutumasta päihteiden käyttäjäksi vaikeuttamalla rikollista toimintaa ja päihteiden saatavuutta kaduilla, hän näkee.

Siinä on hänen mukaansa kyse poliisin perustyöstä:

– Meidän pitää panostaa näkymiseen kaduilla, kääntää epäilyttävien henkilöiden taskuja, tehdä kotietsintöjä, keskustella asukkaiden kanssa, hän listaa.

Itä-Uudenmaalla poliisin työssä vaikuttavat pääkaupunkiseudun läheisyys ja radanvarsi. Oma juttunsa on myös lentokentän turvallisuus ja siellä viranomaisyhteistyö.

Radanvarsi erottautuu muusta alueesta negatiivisesti, sillä se kerää Koskimäen mukaan ”sellaista asukasrakennetta, joka aiheuttaa häiriötä ja tekee rikoksia”.

Tämä näkyy eritoten Vantaalla, jossa asemanseudut keräävät isoja nuorisojoukkoja.

Radanvarsi sallii nopean liikkumisen.

– Syksyn aikana on huomattu, että kun valvotaan nuoria, jottei tapahtuisi väkivallantekoja ja ryöstöjä, nuoret hyppäävät äkkiä junaan ja menevät Helsinkiin.

Esimerkiksi Hyvinkäällä poliisi on kuvannut nuorten mopomeetingejä dronella. Sen viestinä on, että jos jotain rikollista tapahtuu, asiaan voidaan puuttua jälkikäteen.

– Yritämme vaikuttaa nuoriin myös viestinnässä olemalla mukana sosiaalisessa mediassa. Mutta emme tietenkään ehdi kattavasti seurata nuorten toimintaa.

Poliisiasemia ei olla näillä näkymin sulkemassa missään Itä-Uudellamaalla, mutta toimintoja keskitetään.

Poliisivankiloita on Hyvinkäällä, Vantaalla ja Porvoossa, joten tutkintatoiminta suunnataan niihin. Kenttätoiminta pyritään säilyttämään eri alueilla.

– Rehellisyyden nimissä on todettava, että partion saa nopeammin paikalle Vantaalla kuin Pukkilassa.

Painopiste on siellä, mistä myös tulee eniten ilmoituksia.

Itä-Uusimaa pärjää kuitenkin hyvin valtakunnallisesti kiireellisten tapausten hälytysvasteissa.

– Varmasti pyrimme lisäämään näkyvyyttämme ja käymään kattavasti eri alueilla, kun hälytysrumbaa ei ole päällä.

Koskimäestä poliisin perustehtäviin kuuluu jalkautuminen asukkaiden pariin.

– Eikä vain auton ajaminen näkyville ja junnaaminen siellä. Toivottavasti asukkaat ovat aktiivisia ja myös ilmoittavat meille ongelmista. Kiireellisessä tilanteessa ei pidä ujostella soittamista 112:een sillä ajatuksella, ettei poliisi kuitenkaan tule paikalle. Antaa poliisipartion päättää siitä.

Poliisilaitoksen suurin haaste ovat ruuhkautuneet rikosilmoitukset: jonossa on 24 000 avointa asiaa.

Jalkoihin on jäänyt paljon muun muassa kunnianloukkauksia ja omaisuusrikoksia.

Vakavien rikosten tutkinnassa väki on kokeneempaa, ja siellä selvitystyö on edennyt hyvin.

Sumaa puretaan työntekijöiden joustavammalla käytöllä esimerkiksi siirtämällä tutkintaan tekijöitä muualta hiljaisina aikoina sekä toimintatapojen muutoksella.

Koskimäki myöntää, että muutos on iso.

Se lähtee jo rikospaikalta, jonne ensimmäisenä paikalle saapuneen partion olisi pyrittävä tekemään rikosilmoitus mahdollisimman laadukkaasti – jos vain tilanne sen sallii.

Päivitys 29.10. Korjattu otsikkoon tieto, etteivät laitoksen seinät lisää turvallisuutta.

Johtaja vaihtui

Itä-Uudenmaan poliisilaitos toimii 15 kunnan alueella Uudenmaan maakunnan itä- ja keskiosissa.

Poliisilaitoksen edellinen poliisipäällikkö Kari Rantala jäi eläkkeelle alkusyksyksystä.

Hän ehti toimia Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkönä vuoden 2014 alusta lähtien.

Itä-Uudenmaan poliisipäällikön virkaan haki 10 ihmistä.

Virkaan valittiin Hämeen poliisilaitoksen poliisipäällikkönä työskennellyt oikeustieteen lisensiaatti ja maisteri Ilkka Koskimäki. Virka täytettiin viideksi vuodeksi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut