Nevaksen kartanon 100 miljoonan euron hanketta on valmisteltu yli vuosikymmen – nyt kunnanjohtaja määräsi alueen selvitykset salaisiksi

Nevaksen kartanon lomakylähanke on arvioitu noin sadan miljoonan euron arvoiseksi investoinniksi. Riitta Ketola

Crista Lassfolk-Feodoroff

Noin 100 miljoonan euron arvoiseksi arvioitu lomakylähanke Nevaksen kartanon alueella on kestänyt jo vuosikymmenen. Vuonna 2016 kunta teki alueesta maankäyttösopimuksen, jonka mukaan maanomistaja Leif Fredriksson vastaa kaikista asemakaava-alueen rakentamiskustannuksista. Kunnan vastuulle jäi edistää kaavahanketta.

Kolme vuotta sitten Fredriksson myi noin 80 hehtaarin alueesta puolet Hotela Oy:lle.

Kunnan kanssa tehtyyn maankäyttösopimukseen olisi tuolloin pitänyt hakea omistajavaihdoksen osalta kunnan lupa, mutta sitä ei tehty. Sipoon kunnanjohtajan Mikael Grannaksen mukaan sopimusta on kuitenkin sovellettu sellaisenaan, ja tarvittavat lupaprosessit ovat käynnissä.

Syyskuun lopussa kunnanjohtaja määräsi salaisiksi neljä dokumenttia, jotka käsittelevät alueen kaavanmukaisuutta ja asemakaavan oikeudellista tulkintaa.

– Tein päätöksen salassa pidosta, koska kuntaan tuli tiedustelupyyntö näistä asiakirjoista. Tämä on kunnalta lainmukainen päätös, sen olemme huolellisesti varmistaneet, Grannas kertoo.

– Nämä asiat ovat salassa pidettäviä sekä kunnan että toimijan liikesalaisuuksina mahdollisen taloudellisen vahingon välttämiseksi. Jos niihin liittyen tarvitaan poliittinen päätös, poliitikot saavat asiakirjat nähtäväkseen.

Kunnanjohtaja sanoo myös, ettei hän voi paljastaa, mikä oli tiedustelupyynnön tehnyt taho.

Lomakylähanke on tarkoitus toteuttaa Nevaksen golfradan eteläpuolella, ja sen asemakaava-alue sijaitsee Söderkullan taajamasta katsottuna noin kahdeksan kilometrin päässä kaakossa.

Viime vuonna kunta keskeytti jo aloitetut rakennustyöt maantäyttöjen osalta, koska niihin vaaditut luvat puuttuivat. Luvanhakijana oli sittemmin Hotela Oy.

Leif Fredriksson aloitti lomakylän suunnittelun jo vuonna 2008, kun hän vielä omisti alueella maata 250 hehtaaria ja uusi yleiskaava mahdollisti suunnitelmat.

Sipoon Sanomat ei tavoittanut Hotela Oy:stä ketään kommentoimaan hankkeen tilannetta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut