Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HSL korottaa ensi vuonna kausilippuhintoja tiukkaakin tiukemman äänestyksen jälkeen

HSL nostaa 30 vuorokauden kausilippujen hintaa ensi vuoden alusta lähtien. Asiasta päätti HSL:n hallitus.

30 vuorokauden lippu kallistuu 3 eurolla.

Kerta- ja vuorokausilippujen hintoja ei koroteta. Vuosilipun ja säästölipun hinta laskee. Uuden vuosilipun hinta saadaan kertomalla 30 vuorokauden lipun hinta kymmenellä, kun kerroin on aiemmin ollut yksitoista.

70 vuotta täyttäneiden alennus siirtyy päiväajan kertalipusta kausilippuihin. HSL:n mukaan senioreiden kausilipun hinta laskee näin 45 prosenttia.

Hinnankorotuspaineita on HSL:n mukaan vähentänyt se, että jäsenkuntien joukkoliikennetuen osuus nousee keskimäärin 64 prosenttiin, kun se on normaalisti ollut noin 50 prosenttia HSL:n toimintamenoista.

Lisäsubventiokaan ei HSL:n mukaan kuitenkaan riitä kattamaan korona-ajan lipputulovajausta, joka on 130 miljoonaa euroa.

– Vuosi 2021 on koronan takia edelleen hyvin vaikea ja lipputulomme jäävät vuoden 2019 tasosta. Menot kuitenkin pysyvät lähes ennallaan, koska pyrimme säilyttämään joukkoliikenteen palvelutason hyvänä, sanoo tiedotteessa HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Rihtniemen mukaan vielä vuonna 2021 tarvitaan lisäksi valtion tukea.

Päätös hinnankorotuksesta ei syntynyt HSL:n hallituksessa yksimielisesti, vaan toimielin äänesti kahdesta muutosesityksestä, joissa molemmissa esitettiin asian palauttamista valmisteluun.

Hanna Mithiku (vas.) esitti, että uudessa valmistelussa olisi tehty päätösehdotus, jossa korotukset olisi peruttu ja senioreiden alennustavasta kysytty ensin jäsenkuntien vanhusneuvostolta.

Amanda Pasasen (vihr.) muutosehdotuksessa haluttiin perua korotukset.

Molemmissa äänestyksissä äänet jakautuivat tasan 7–7, joten esityksen kaatoi puheenjohtajan ääni.