Vanhemmat vastustavat: "Kielikylpytoiminnan laajentamista hätiköidään liikaa" – Leppätien koulun vanhempainyhdistykseltä avoin kirje päättäjille

Suomenkielisille lapsille on tarjottu ruotsin kielen kielikylpyä 21 vuotta Nikkilässä sijaitsevassa Leppätien koulussa. Ensi syksynä toiminta laajenee Söderkullaan.. Sipoon Sanomat

Olemme Leppätien kielikylpykoulun vanhempainyhdistyksestä ja lähestymme teitä sillä, että olemme huolissamme siitä, miten päätöstä kielikylpytoiminnan laajentamisesta Söderkullaan on mielestämme kiirehditty liikaa.

Toivomme, että kielikylpytoiminta voi laajentua Etelä-Sipooseen, mutta aikataulun olisi mielestämme oltava sellainen, että suunnitelmat voidaan tehdä rauhassa ja hätiköimättä. Siten että kielikylpytoiminta Etelä-Sipoossa on varmasti yhtä korkeatasoista kuin Leppätien koulussa ja kielikylvyn oppilasmäärät sekä Leppätien koulussa että Etelä-Sipoon kielikylvyssä tulevat olemaan riittävän suuret.

Tarve kielikylpytoiminnan laajentamiseen vuosiluokille 1–6 Söderkullaan, alkaa mielestämme vasta niistä lapsista, jotka hakevat kielikylpyyn keväällä 2021 ja siirtyisivät 1. luokalle syksyllä 2024. Tällä hetkellä Metsärinteen Kielikylpypäiväkodissa on eskarilaisia vain 11 joten tuleva 1. luokka olisi hyvin pieni. Vuotta nuorempia on vain 4 ja heitä vuotta nuorempia vain 11, joten kielikylpykoulun aloitusluokat olisivat niin pieniä, että heille ei pystyisi syntymään selkeää identiteettiä kielikylpykoululaisena olemisesta.

Tällä hetkellä kaikkialla Suomessa talous on tiukalla koronan takia ja suunnitelman hidastaminen takaisin alkuperäiseen suunnitelmaan eli aloitukseen syksyllä 2024 antaisi myös mahdollisuuden säästöihin, sillä Etelä-Sipoossa alkavat kielikylpyryhmät olisivat todella pieniä, mutta heitä varten pitäisi silti palkata riittävästi pätevää henkilökuntaa, jotta kielikylpypedagogiikka toteutuisi käytännössä eikä vain paperilla.

Taloudellisia paineita toisi myös se, että kielikylpyyn täytyy suunnitella kielikylvyn iltapäivätoiminta kielikylpypedagogiikkaa noudattaen ja sijaisjärjestelyt opettajan tai ohjaajan sairastuessa täytyy edelleen noudattaa kielikylvyn periaatteita.

Pystyykö Sipoon kunta sitoutumaan siihen, että nykyisille eskarilaisille on oma kielikylpyopettaja seuraavat 6 vuotta ja heitä nuoremmille myös vaikka oppilaita on kaksi ikäryhmää yhdessäkin on vain 15 lasta?

Pystyykö Sipoon kunta sitoutumaan siihen, että kielikylpyopetuksen taso vastaa Leppätien kielikylpyä siten, että kielitaito kuudennen luokan loppuessa tulee olemaan Söderkullassa tapahtuvassa kielikylvyssä yhtä hyvä kuin Leppätien kielikylpykoulussa?

Olemme myös huolissamme tilakysymyksistä Etelä-Sipoon kielikylvyn siirtymisessä. Mielestämme kielikylpyluokille pitää tulla oma tupa tai oma siipi alakouluun siten, että kielikylpyluokkia ei vain sijoiteta johonkin missä on tilaa yhdelle luokalle vaan kielikylpyluokille pitää olla selkeästi omat tilat kuten suomenkieliselle alakoulutoiminnalle ja Söderkulla skolalle.

Kun uusia vuosiluokkia siirtyy eskarista koulun puolelle, heidän tulee siirtyä yhteiseen tupaan tai siipeen isompien kielikylpyluokkien kanssa niin että kielikylpyläiset tuntevat toisensa ja voivat koronatilanteen rauhoittuessa tehdä yhteistyötä toisten kielikylpyluokkien kanssa.

Mielestämme nyt olisi aika mainostaa, että kielikylpyyn kannattaa ensi keväänä hakea ja tulevat kielikylpypäiväkotilaiset saavat käydä koulunsa Söderkullassa. Tällä hetkellä Metsärinteen kielikylvyssä olevien lasten vanhemmat ovat sitoutuneet siihen, että lapset tulevat kulkemaan kouluun Nikkilään mutta varmasti hakijoiden määrä kasvaisi, jos mainostettaisiin sitä, että kielikylpyopetus alkaa myös Söderkullassa tuleville hakijoille.

Jos kielikylpyopetus aloitetaan liialla kiireellä vaikutta se myös hakijoihin siten, että hakijamäärä voi jopa laskea, jos kiireellä tehty siirtyminen Leppätieltä Söderkullaan ei onnistuisi vanhempien toivomalla laadulla.

Kielikylpytoiminnan aloittaminen vaatii kokeneita ammattitaitoisia ja päteviä kielikylpypedagogeja. Leppätien koulussa kielikylpytoiminta on vakiintunut ja henkilökunta on pätevää ja ammattitaitoista.

Leppätien koulun toimintakulttuuri pitäisi pystyä jakamaan Etelä-Sipoon kielikylpykouluun ja lapsille pitäisi tulla hyvin suunniteltu koulupolku päiväkodista peruskoulun loppuun saakka.

Jos kielikylpyopetusta siirretään jo syksyllä 2021 Söderkullaan, jää Leppätien koulun oppilasmäärä suunniteltua pienemmäksi ja oppilaskohtaisesti määräytyvät resurssit niin pieniksi, että pelkäämme sen vaikuttavan erityisopetukseen, koulunkäynnin ohjaajien tuntiresursseihin ja opetusresursseihin.

Jos siirto toteutettaisiin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vasta syksyllä 2024, olisi Leppätien oppilasmäärä varmistettu tulevaisuuteen, kun myös Nikkilän kielikylpyyn voitaisiin ottaa enemmän lapsia sisään.

Leppätien koulun vanhempainyhdistys

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut