Hindsbyläisen ravintolan Kaisa Rantama kannustaa kokeilemaan juustontekoa: "Se on mielenkiintoista ja hauskaa"

Ruoka: Ravintola Tilan omassa juustolassa 20 000 maitolitraa muuntuu juustoksi vuosittain. Ravintoloitsija Kaisa Rantaman mukaan juustonteko ei ole kovin vaikeaa, ja kokeilemalla oppii.

Ravintola Tilan yrittäjä Kaisa Ratama (oik.) ja työntekijä Rita Metsäranta valmiina ottamaan lounasasiakkaat vastaan. - Niiden suosio on yllättänyt iloisesti, ravintoloitsija Rantama kertoo. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Unelma omasta juustolasta syntyi jo ennen omaa ravintolaa, muistelee Ravintola Tilan yrittäjä Kaisa Rantama. Hänen ja puolisonsa Matti Seppälän kotipihassaan vuonna 2018 avaama ravintola kerää kiitosta ja kävijöitä pitkienkin matkojen takaa. Sipoolainen maalaisidylli lampaineen ja kanoineen on ihastuttanut jo niin monet, että ravintolasta on tullut käsite. Se todistaa, että laadulla ja persoonallisella liikeidealla voi menestyä vaikka keskellä metsää.

– Meillä jauhetaan jauhotkin itse ja ruoka tehdään alusta asti raaka-aineista tinkimättä, Rantama kertoo.

Viime vuonna ravintolan oheen rakentui oma juustola ja Hindsbyn juustomeijerin tuotteita ilmestyi kauppoihin. Nyt niitä ei enää näy, koska tällä hetkellä kaikki juustot menevät kaupaksi paikan päällä.

– Vuodessa teimme juustoa 20 000 litrasta maitoa. Yhteen juustokiloon maitoa kuluu kymmenisen litraa, Rantama laskee.

– Juustolan pyörittäminen on suhteellisen kallista. Sanotaan, että pankit omistavat maailman parmesaanit, koska niitä kypsennetään vuositolkulla ennen kuin tulee tuottoa.

Ravintola Tilan yrittäjä Kaisa Rantama tekee juustoa myös lampaanmaidosta. -Se antaa pyöreän ja pehmeän maun, juustomestari sanoo. Crista Lassfolk-Feodoroff

Juustoa hän kertoo tehneensä vuosikymmenet, ensialkuun leipä-, piimä- ja maitojuustoa. Niistä Rantama kannustaa aloittamaan, jos juustonteko kiinnostaa. Ne valmistuvat ilman hapatetta, jota pitää tilata Suomeen ulkomailta. Riittää, kun hakee kaupasta juoksutetta ja maitoa.

– Tiedän tapauksen, jossa retkeilijät tekivät niistä leipäjuustoa metsässä. Massan valmistuttua he paistoivat sen nuotiolla ja voin uskoa, että se oli todella hyvää, Rantama kehuu.

Kypsytettyjä juustoja valmistetaan sekä lampaan- että lehmänmaidosta. Crista Lassfolk-Feodoroff

Jos ja kun kaipaa enemmän haastetta, on kypsytettävien juustojen vuoro. Hindsbyn juustomestari neuvoo aloittamaan camembertista - ja tilaamaan hapatteen Saksasta.

– Vaikeaa juuston valmistaminen ei ole, mutta vaatii pitkämielisyyttä. Ennen kaikkea se on mielenkiintoista ja hauskaa, Rantama vakuuttaa.

– Hygienian kanssa on oltava tarkkana, ja kypsentämiseen tarvitaan tila, jonka lämpötila pysyy tasaisesti 12-asteessa. Sitten vain käydään sitä kääntelemässä välillä ja odotetaan valmista.

Juustonvalmistuksesta on tietoa internet pullollaan, mutta tarjoiluissa kannattaa Rantaman mukaan luottaa omaan makuun. Nyrkkisääntönä hän neuvoo tarjoilemaan kerralla korkeintaan neljää erilaista juustoa: sini- ja valkohomejuustoa, kypsennettyä juustoa ja yllätyksen, joka on itsellekin uusi tuttavuus.

– Se on tärkeää, että juusto on huoneenlämpöistä.

Juustolassa kypsyy juustoja, jotka on valmistettu helmikuussa. Crista Lassfolk-Feodoroff

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut