Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipoolaispellolla kesälomaa viettäneet joulukuuset lähtevät uudelleen kiertoon – tavoitteena vuokrata tänä jouluna 500 puuta

Luonto: Kuivuus vei osan sipoolaisella pellolla kesälomaa viettäneistä joulukuusista. Selvinneet puut lähtevät uudelleen vuokrattaviksi.

Sipoolaislähtöinen Torbjörn Granberg keksi viime vuonna perustaa uudenlaisen palvelun, jossa hän vuokrasi multaruukkuun istutettuja joulukuusia yksittäisille henkilöille ja perheille.

Juju oli siinä, että joulun jälkeen puut palautuivat Granbergille. Tämän jälkeen hän istutti kuuset sipoolaiselle pellolle Gesterbyssä, jossa ne viettivät kesälomansa.

Granbergin idean kantavana voimana oli, että seuraavana jouluna kuuset kaivettaisiin ylös maasta ja vuokrattaisiin uudelleen.

Palvelun suosio yllätti Granbergin täysin. Noin 30 kuusta vuokrattiin loppuun alta aika yksikön ja Granberg joutui tarjoamaan ei-oota.

Nyt edessä on valmistautuminen uuteen sesonkiin.

– Vuodessa onkin ehtinyt tapahtua paljon, Granberg myöntää.

Olen varautunut siihen, että pari ensimmäistä vuotta menee opetellessa.

Vielä viime jouluna tapahtumat etenivät niin vauhdilla, ettei Granberg ehtinyt hankkia edes Y-tunnusta vaan hän toimi yksittäisenä henkilönä. Nyt vuokrakuusien ympärille on perutettu oma yritys Vuokrapuu, jossa Granbergin liikekumppanina toimii Jerry Lindström.

– Luin vuokrakuusista lehdestä ja pidin ideaa loistavana. Olen yrittäjähenkinen, joten otin Tobbeen yhteyttä. Meillä synkkasi heti hyvin yhteen, Lindström kertoo.

Yritys on myös avannut verkkokaupan sekä laajentanut toimintaansa pääkaupunkiseudun lisäksi Turkuun ja Tampereelle.

Mielenkiintoisen kysymys on kuitenkin, mitä viime vuoden vuokrakuusille kuuluu? Kuinka puiden kesäloma sipoolaisella pellolla sujui?

Vaihtelevasti, vastaa Granberg.

– Melkein kaikki kolmekymmentä kuusta palautuivat takaisin hyvänkuntoisina. Maahanistutus sujui hyvin ja kuuset voivat hyvin. Juhannuksen aikaan keräsimme vielä kuusenkerkkiä.

Sitten iski kuiva jakso, eikä pellon kastelujärjestelmä pystynyt turvaamaan riittävää vedensaantia.

– Biologina tiedän, että kuivuus on kuusille pahasta. Vain noin kymmenen prosenttia kuusista säilyi. Mutta ne puut, jotka säilyivät, säilyivät ja voivat nyt hyvin, Granberg toteaa.

– Tosin olen varautunut siihen, että pari ensimmäistä vuotta menee opetellessa. Nyt kastelujärjestelmä on uusittu, joten ensi kesänä emme toivottavasti kohtaa samaa ongelmaa, hän jatkaa.

Säilyneet puut Granberg ja Lindström nostavat maasta lähipäivinä ja valmistelevat ne uudelleen vuokrattaviksi.

Palvelulle näyttää olevan kiinnostusta myös tänä vuonna. Lindström kertoo, että kuusia varattiin verkkokaupan kautta jo heti ensimmäisenä päivänä yhtä paljon kun viime vuonna yhteensä.

– Tavoitteena on vuokrata tänä vuonna 500 kuusta. Tarvittaessa määrä voidaan vielä tuplata, sillä pystymme reagoimaan kuusten tilaamiseen joustavasti aina siihen saakka kunnes maa on roudassa, Lindström sanoo.

Viime vuoden tapaan, myös tämän vuoden vuokrakuuset tulevat Eurasta paikalliselta kuusiviljelijältä. Jatkossa yrityksen on tarkoitus kasvattaa vuokrapuita myös itse.

– Ensi keväänä istutamme omat taimet Gesterbyn pellolle. Siitä tulee jännittävää, koska pienen kuusen elämä on vaarallista ja täynnä yllätyksiä, Granberg virnistää.

Yrittäjäkaksikko on miettinyt myös vuokrakuusten elämänkaaren loppua

– Tarkoituksena on valmistaa biohiiltä niistä kuusista, joita ei enää voida käyttää vuokraamiseen. Biohiili toimii maanparannusaineena, sillä se sitoo hyvin vettä sekä ravinteita. Lisäksi Biohiili on ympäristöystävällinen, sillä sen avulla voidaan sitoa hiilidioksiidia maahan pitkäksikin aikaa, Granberg kuvailee.