Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorille palkka on tärkeintä työssä, mutta työtä arvostavat vain harvat

Työelämässä nuorille kaikkein tärkeintä on hyvä palkka. Tätä mieltä oli 63 prosenttia keskusjärjestön STTK:n kyselyyn vastanneista.

Toiseksi tärkein asia ovat hyvät työkaverit ja vasta kolmantena työn sisältö, jota arvosti 55 prosenttia vastaajista.

Työpaikan pysyvyyttä piti tärkeänä 42 prosenttia vastaajista.

Kyselyyn vastasi elo-syyskuussa yli kaksi tuhatta 15-29 -vuotiasta nuorta. Aiheina olivat opiskelu, työ, toimeentulo ja koronakriisin vaikutukset elämän eri osa-alueisiin.

Työ tuotti eniten iloa elämässä vain kuudelle prosentille vastaajista.

STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Saana Simonen toteaa tiedotteessa, että nuorten arvostuksissa työ tulee vasta oman terveyden, ystävien ja läheisten, opintojen ja harrastusten jälkeen.

– Tämä on luonnollista, koska nuorena kerätään kokemuksia, rakennetaan omaan identiteettiä, etsitään kumppania ja omaa paikkaa maailmassa. Työ mahdollistaa parhaimmillaan muun hyvän elämän, Simonen kuvailee.

Korona-aikana nuorten kiinnittyminen työelämään on entistä hankalampaa ja siksi tuen merkitys korostuu. Kyselyssä vain puolet koki saaneensa riittävästi ohjausta ja neuvontaa opiskelupaikkaan, ammattiin, toimialaan tai uran valintaan.

Heikoin tilanne oli yliopistoissa ja paras ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevilla.

– Erityisen huolestuttavaa on, että yhdeksän prosenttia vastaajista ei ollut saanut lainkaan ohjausta, Simonen toteaa.

Koronan varjossa epävarmuuden ja pirstaleisuuden kokemus vain korostuu, koska työttömyys on lisääntynyt ja moni jäi esimerkiksi ilman kesätyöpaikkaa, arvioi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

– Näillä on suora vaikutus nuoren toimeentuloon, Palola sanoo tiedotteessa.

Kyselyn vastaajista viidennes koki työttömyyden isoimmaksi yhteiskunnalliseksi ongelmaksi.

Vähän alle puolet oli huolestunut tai erittäin huolestunut läheistensä toimeentulosta tai hyvinvoinnista. Palolan mielestä tulokset osoittavat, että nuoret kannattelevat suuria murheita harteillaan.