Suomi on palkkatasa-arvon takapajula, jyrähtää keskusjärjestön johtaja – Naisten ansiot jäävät selkeästi miesten palkoista

Kotitalouksilla oli rahoitusvaroja eli käteistä rahaa, osakkeita, rahasto-osuuksia, vakuutussaamisia ja muita vastaavia liki 332 miljardin euron edestä. AFP / LEHTIKUVA
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Palkkatasa-arvon edistäminen etenee hitaasti, katsoo keskusjärjestö STTK.

Suomea voidaan jo kutsua kansainvälisessä vertailussa palkkatasa-arvon takapajulaksi, harmittelee STTK:n johtaja Katarina Murto.

Marraskuun ensimmäisenä päivänä vietettiin vuosittaista STTK:n Naisten palkkapäivää. STTK laskee vuosittain naisten ja miesten välisen keskimääräisen palkkaeron, joka perustuu Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin toisen vuosineljänneksen tietoihin.

Tänä vuonna miesten keskiansiot ovat 3 906 euroa ja naisten 3 274 euroa kuukaudessa.

Naisten palkat ovat keskimäärin 83,8 prosenttia miesten palkoista, mikä on 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuonna.

– Palkkatasa-arvossa on otettu takapakkia edelliseen vuoteen verrattuna. Suunta on valitettava ja väärä, Murto toteaa STTK:n tiedotteessa.

STTK:n laskema naisten ja miesten välinen keskimääräinen palkkaero. STTK

Hallitusohjelman tavoitteet tasa-arvon edistämiseksi etenevät liian hitaasti, katsoo Murto.

– STTK kaipaa tekoja. Lainsäädäntö edellyttää, että samasta ja samanarvoisesta työstä on maksettava sama palkka. Samapalkkaohjelma on vihdoin saatava valmiiksi ja toteutus vauhtiin. Pelkkä segregaatio ei selitä palkkaeroa, eikä sen purkamisen odotteluun voida tuudittautua.

Murto lisää, että STTK haluaa enemmän palkka-avoimuutta. Henkilöstön edustaja saisi tietoonsa koko työpaikan yksilöidyt palkkatiedot ja palkanosat.

– Vain siten perusteettomiin palkkaeroihin voitaisiin helpommin puuttua.

STTK myös tiukentaisi syrjinnästä tuomittavia sanktioita.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut