Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verottaja keräsi yhteensä 37,4 miljardia euroa – verovuotta 2019 leimasi kaksi isoa uudistusta

Vuoden 2019 tuloverotus on valmistunut. Verotuloa kertyi yhteisten asioiden hoitoon yhteensä 37,4 miljardia euroa.

Verohallinto tiedottaa, että verokertymä kasvoi maltillisesti edellisvuodesta.

Henkilöiden tuloveroja kerättiin viime vuonna 31,6 miljardia euroa, eli 0,8 miljardia enemmän kuin edellisenä vuonna. Yhteisöveroja kerättiin puolestaan 5,8 miljardia euroa.

Pääomatuloista veroja puolestaan kertyi kolme miljardia eli 1,9 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

– Pääomatulot ovat herkempiä suhdannevaihtelulle ja myös sille, miten pörssissä menee. Arvopapereita on myyty todennäköisesti vähemmän tai yrityskauppoja tehty vähemmän kuin vuonna 2018. Ansiotulojen verokertymän kasvu puolestaan johtuu palkkojen ja eläketulojen kasvusta ja työttömyyden vähenemisestä, ekonomisti Aki Savolainen Verohallinnosta kertoo tiedotteessa.

Verohallinto maksoi henkilöasiakkaille veronpalautuksia viime vuonna 2,6 miljardia euroa. Maksettujen veronpalautusten määrä väheni edellisvuodesta 13,8 prosenttia.

Jäännösveroja puolestaan tuli henkilöasiakkaiden maksettavaksi 10,8 prosenttia edellisvuotta enemmän. Vuonna 2019 henkilöasiakkaat maksoivat jäännösveroja yhteensä 1,3 miljardia euroa.

Yhteisöillä sen sijaan sekä maksettujen veronpalautusten että jäännösverojen määrä laski vuodesta 2018. Yhteisöveron verokertymä oli 5,8 miljardia eli puolitoista prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Vuoden 2019 alusta verokortti uudistui: käytössä oli ensimmäistä kertaa kaikilla palkansaajilla verokortti, jossa oli yksi tuloraja koko vuodelle. Aiemmin käytössä ollut sivutuloverokortti poistui ja verokortin palkkakautta koskevista tulorajoista luovuttiin.

Verokorttiuudistuksen yhteydessä käytiin keskustelua erityisesti siitä, viivästyvätkö ennakonpidätyksistä kunnille menevät tilitykset.

Verottajan mukaan verokorttiuudistuksen takia verot kertyivät aiempaa ajantasaisemmin. Ennakonpidätyksiä tilitettiin aiempaa vähemmän, mutta vastaavasti veronpalautusten määrä pieneni huomattavasti aiempiin vuosiin nähden.

Toinen iso uudistus oli tulorekisteri. Palkan maksajien piti ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin vuoden 2019 alusta. Tulorekisterin käyttöönotto ei vaikuttanut verovuodelta määrättävien verojen määrään.