Sote-talon kahvilayrittäjiksi kertaalleen jo hakeneet tyrmistyivät kunnan päätöksestä laittaa haku uudelleen auki – "Sipoon kunta veti maton suoraan altamme"

Yrittäjyys: Sipoolainen yrittäjäpariskunta ehti tehdä jo valmisteluja sote-talon kahvilan avaamiseksi. Sitten kunta ilmoitti laittavansa kahvilayrittäjän uudelleen hakuun.

Elina Dahlstedt ja Tero Pirkkalainen haaveilivat pääsevänsä nostamaan kahvikuppeja omassa kahvilassaan Nikkilän sote-talossa. Nyt perheen yrityskuviot ovat epävarmat. Anton Soinne

Ulla Yliherne

Kunta on etsinyt uutta kahvilayrittäjää Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalle.

Syyskuun loppupuolella kunta ilmoitti, että se on saanut määräaikaan mennessä yhden hakemuksen, joka elinkeinoyksikön mukaan vaikutti erittäin lupaavalta ja hyvin laaditulta.

Hakemuksen takana on sipoolaisten Elina Dahlstedtin ja Tero Pirkkalaisen yrittäjäperhe. Pariskunta kertoo, että heidän ajatuksenaan on, että kahvilasta tulisi perheyritys, jossa jokaisella perheenjäsenellä olisi oma tehtävänsä.

Toimitusjohtajana toimisi perheen keskimmäinen poika Joni Pirkkalainen.

– Sain 25. syyskuuta elinkeinoyksiköstä soiton, jossa onniteltiin, että meidät on valittu. Samana päivänä tuli sähköpostilla kokouskutsu tapaamaan kunnan edustajia seuraavalla viikolla. Viestin lopussa luki, että onneksi olkoon vielä, Elina Dahlstedt kertoo.

Sipoolaispariskunta tapasi seuraavalla viikolla viisi kunnan edustajaa. Kokoukseen osallistui myös Dahlstedtin ja Pirkkalaisen perhetuttava, Keravalla lounasravintolaa ja pitopalvelua pyörittävä ravintola-alan yrittäjä.

Olin täysin tyrmistynyt. Tuli olo, että eikö meitä halutakaan. Eikö hakemuksemme ollutkaan niin hyvä kun alkujaan annettiin ymmärtää?

–  Tuttavamme on luvannut auttaa meidät alkuun kädestä pitäen. Olemme myös sopineet, että voimme tarvittaessa vuokrata hänen ravintolansa isoa valmistuskeittiötä, sillä sote-talon kahvilan keittiössä ruoantekomahdollisuudet ovat rajalliset.

Kokous oli Dahlstedtin ja Pirkkalaisen mukaan lämminhenkinen ja neuvotteluja tulevasta käytiin hyvässä yhteishengessä. Pariskunta kertoo yllättyneensä iloisesti kun kesken tapaamisen kunnan edustaja ehdotti, että koronatilanteen aiheuttaman epävarmuuden takia 650 euron vuokrasta annettaisiin 50 prosentin alennus ensimmäisen puolen vuoden ajan.

– Kokouksesta laadittiin muistio, jonka saimme noin kolmen viikon päästä. Siinä ajassa laitoimme pyörät pyörimään, jotta kahvilatoiminta saataisiin käyntiin mahdollisimman pian. Tapasimme terveystarkastajan ja kirjanpitäjän, hankimme astiastoja sekä ison teollisuuspakastimen ja kassajärjestelmän, nostimme meille myönnetyn yrityslainan ja lopetin väliaikaisen työni, Dahlstedt luettelee.

Pari päivää muistion lähettämisen jälkeen Sipoon kunta käänsi kelkkansa täysin.

Dahlstedt kertoo saaneensa uuden sähköpostin, jossa hänelle kerrottiin, että kunta olikin päättänyt laittaa kahvilayrittäjän uudelleen hakuun.

– Olin täysin tyrmistynyt. Tuli olo, että eikö meitä halutakaan. Eikö hakemuksemme ollutkaan niin hyvä kun alkujaan annettiin ymmärtää?

– Olimme lähteneet kunnan tapaamisesta siinä uskossa, että asia on sopimuspapereiden allekirjoittamista vaille selvä. Oikeastaan luulimme, että sopimukset olisi tehty jo kunnan tapaamisessa, mutta siellä selvisi, ettei kunnalla ollut valmista sopimuspohjaa, koska aikaisemmin kahvilaa ei ollut pyörittänyt yrittäjä vaan kunnan työllisyysyksikkö, Dahlstedt sanoo.

Dahlstedt näyttää kunnalta saamaansa sähköpostia, jossa uutta hakua perustellaan vuokran hinta-alennuksella. Jotta kunta kohtelisi kaikki toimijoita tasapuolisesti, haku avataan uudelleen muuttuneilla vuokrausehdoilla.

– Kuntahan itse tarjosi alennusta täysin yllättäen. Me emme sitä pyytäneet.

– Meidän liiketoimintasuunnitelma sekä hakemamme yrityslaina perustuvat alkuperäiseen vuokrahintaan. Kysyin, voiko uuden haun välttää, jos emme ota vastaan vuokranalennusta. En saanut tähän vastausta, Dahlstedt sanoo.

Pariskunnan mukaan kunta perusteli päätöstään sillä, että se on huolissaan siitä, kuinka uusi yrittäjä pärjää epävarmassa taloustilanteessa.

– Eihän kunta tässä taloudellista riskiä ota vaan yrittäjä. Jos vajaan parintuhannen euron hinnanalennus on yrityksen konkurssirajan mittari, ei yritys olisi alunperinkään kovin vakaalla pohjalla, Tero Pirkkalainen huomauttaa.

Uusi yrittäjähaku päättyy tiistaina 10. marraskuuta, johon mennessä kahvilayrittäjyydestä kiinnostuneiden tulee jättää liiketoimintasuunnitelmansa sähköisesti osoitteeseen henna.piilo@sipoo.fi.

Dahlstedt ja Pirkkalainen kertovat miettivänsä nyt mitä he tekevät. Vaihtoehtoja on kolme; he voivat tehdä kokonaan uuden hakemuksen, ilmoittaa kunnalle, että osallistuvat uuteen kilpailutukseen alkuperäisellä suunnitelmallaan tai vetäytyä pois.

– Emme halua riidellä, mutta kyllä tässä tulee miettineeksi kuinka luotettava kumppani Sipoon kunta on, jos se voi tehdä tällaista.

– Sipoon kunta veti maton suoraan altamme.

Lue myös: Sote-talon kahvilayrittäjää haetaan uusin ehdoin – vuokra alenee yli puolella

Lue myös: Yksi jätti hakemuksen sote-talon kahvilan yrittäjäksi

Lue myös: Sote-talon kahvilan toiminta loppuu – syynä kunnan taloustilanne ja Risteyksen muutokset

Näin kunta kommentoi

Sipoon elinkeinopäällikkö Elina Duréaultin mukaan päätös yrittäjähaun uudelleen avaamisesta tehtiin kunnan elinkeinopuolen ja Nikkilän sote-talosta vastaavan kiinteistöosakeyhtiön hallituksen yhteisten keskusteluiden pohjalta.

– Päätöksen taustalla on huoli siitä, miten ylipäätänsä kahvila- ja ravintola-alan yrittäjät tulevat selviämään koronakriisin yli. Vuokraa alentamalla haluamme helpottaa tilannetta, mutta nähtäväksi jää, onko sekään riittävä apu näin vaikeana aikana, Duréault kommentoi.

Uusi yrittäjähaku päättyy tiistaina 10. marraskuuta.

Kahvilayrittäjyydestä kiinnostuneiden tulee jättää liiketoimintasuunnitelmansa sähköisesti osoitteeseen henna.piilo@sipoo.fi

Lopullisen päätöksen uuden kahvilayrittäjän valinnasta tekee Kiinteistöosakeyhtiö Jussaksentie 14:n hallitus.

Hallituksen puheenjohtajana toimii Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannas.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut