Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Söderkulla skola toivoo yhä uutta omaa koulua, vaikka viihtyykin hyvin Sipoonlahden koulussa – Rehtori: "Ymmärrän, miksi muuttomme tänne oli järkevää"

Tämän syyslukukauden aloitus oli ruotsinkielisessä Söderkulla skolassa erilainen. Koronan luoman poikkeustilanteen lisäksi Söderkulla skola aloitti opiskelun uusissa tiloissa Sipoonlahden koulussa. Sitä ennen koulu oli toiminut marraskuusta 2018 lähtien väliaikaisissa paviljongeissa Opintiellä. Niissä ruotsinkielinen koulu olisi halunnut jatkaa kunnes Söderkulla skolalle saataisiin uusi, pysyvä koulurakennus vuoteen 2024 mennessä.

Lokakuussa 2019 sivistysvaliokunta päätti ruotsinkielisen koulutusjaoston tuella, että paviljongeista luovutaan ja Söderkulla skola muuttaa tämän vuoden elokuussa saman katon alle laajennetun Sipoonlahden koulun kanssa.

– Saimme vajaan vuoden aikaa valmistella, miten toteutamme pedagogisen toiminnan ja koulumme arvopohjan täysin uudenlaisessa ympäristössä ja täysin erilaisissa tiloissa. Vuosi on tähän lyhyt aika. Olisimme tarvinneet vähintään kaksi–kolme vuotta, Söderkulla skolan rehtori Jan-Erik Holmkvist sanoo.

Nyt jälkikäteen katsottuna Holmkvist on tyytyväinen siihen, mitä koulun henkilökunta sai aikaiseksi lyhyessä ajassa. Työ oli vaativa, mutta teki koululle myös hyvää.

– Muutto pakotti meidät pohtimaan tarkasti mitä teemme ja miksi, hän toteaa.

Sipoonlahden koulussa Söderkulla skola on rehtorinsa mukaan viihtynyt hyvin. Ruotsinkieliselle koululle ja sen alla toimivalle ruotsinkieliselle esikoululle on varattu kaksi oppikylää. Niissä opiskelee tällä hetkellä noin 180 oppilasta sekä työskentelee 12 Söderkulla skolan opettajaa.

Omien oppikylien lisäksi yhteisiä tiloja Sipoonlahden koulun kanssa ovat muun muassa ruokala, käsityö-, musiikki- ja kotitalousluokat sekä liikunta- ja ulkoilutilat.

– Ymmärrän nyt, miksi meidän muutto Sipoonlahteen oli järkevää. Täällä olisi ollut valtavasti tyhjää tilaa ilman meitä. Koulu on tarkoitettu 1 300 oppilaalle ja tupaten täyteen ahdettuna jopa 1 500 oppilaalle. Nyt meitä on yhteensä noin 950, Holmkvist laskee.

Rehtori kehuu Sipoonlahden koulun uusien tilojen olevan hienot, viihtyisät ja monipuoliset. Kiitosta saa myös iso piha-alue, josta löytyy paljon tekemistä.

– Jos nyt kysyttäisiin, tuskin kukaan oppilaistamme tai opettajistamme haluaisi enää palata takaisin vanhoihin tiloihin Opintielle.

Silti jotain puuttuu. Holmkvistin mukaan Söderkulla skolan tavoitteena on yhä saada oma koulurakennus.

– Ruotsinkielisen kulttuurin ylläpitäminen samassa rakennuksessa, jossa toimii myös suomenkielinen koulu, on vaikeaa. Tämä on ollut huomattavissa jo nyt lyhyessä ajassa.

Lopullisen päätöksen uuden koulun rakentamisesta tekee kunnanvaltuusto tämän vuoden loppupuolella. Hanke on kuitenkin saanut taakseen jo muun muassa kunnanhallituksen. Kunnanhallitus päätyi maaliskuisessa kokouksessaan kannattamaan Clara Lindqvistin (r.) tekemää ehdotusta, jossa Söderkulla skola rakennettaisiin kaksisarjaisena kouluna Neiti Miilin tielle. Koulu rakentuisi Päiväkoti Miilin ja Söderkullan kirkon väliselle alueelle. Hankkeen kustannusarvio on tällä hetkellä noin 6,5 miljoonaa euroa.