Meluisa moporalli aiheuttaa eripuraa nuorten ja muiden asukkaiden välillä – Sipoon nuorisovaltuusto esittää ratkaisuksi moposuoraa

Nuoriso: Sipoon nuorisovaltuusto esittää mopoilijoiden aiheuttaman meluhaitan ratkaisuksi suljettua ajorataa.

Sipoon nuorisovaltuusto toivoo kunnan selvittävän mahdollisuutta perustaa Sipooseen suljettu ajoalue mopoille. Kuvituskuva. Kai Skyttä

Ulla Yliherne

Sipooseen tulisi saada moposuora tai muu vastaava ajoalue, jolla voitaisiin helpottaa mopoilijoiden aiheuttamia meluhaittoja.

Tätä mieltä on Sipoon nuorisovaltuusto, joka on jättänyt asiasta yksimielisen aloitteen.

– Sipoossa on käyty lähivuosina kovaa keskustelua mopoilla, mönkijöillä, kevytmoottoripyörillä ynnä muilla ajamisesta. Ajaminen on aiheuttanut meluhaittaa niiden alueiden asukkaille, joissa nuoriso on käynyt ajamassa. Ajaminen on myös aiheuttanut liikenteen vaarantamista. Meluhaitta on aiheuttanut näille sipoolaisille häiriötä esimerkiksi unettomuuden muodossa, aloitteessa sanotaan.

– Nykyinen tilanne ei ole kestävä, eikä se voi enää jatkua. Eripura nuorison ja asukkaiden kesken jatkuvasti kasvaa ja mahdollisen konfliktin mahdollisuus ei ole kaukana, nuorisovaltuusto huomauttaa.

Ratkaisuksi nuorisovaltuusto ehdottaa, että Sipoon tekninen osasto käy läpi mahdollisuudet ajamiseen tarkoitetun suljetun, niin sanotun moposuoran tai ajoalueen perustamiseksi Sipoon kunnan alueella.

– Mikäli kunnan alueelta ei löydy sopivaa paikkaa, teknisen osaston tulee selvittää tällaisen alueen vuokraamista yksityiseltä taholta, aloitteessa vaaditaan.

Mallia nuorisovaltuusto kehottaa katsomaan Kontionlahdelta. Pohjois-Karjalassa sijaitsevaan kuntaan avattiin elokuussa 2018 noin 300-metrinen moposuora. Suljetulla ja asvaltoidulla tienpätkällä nuorten on mahdollista harjoittaa ajotaitojaan ja opetella hallitsemaan ajoneuvojaan. Moposuoran avajaisista uutisoineen sanomalehti Karjalaisen (31.8.2018) mukaan avajaistilaisuuteen osallistui yli 30 mopoilijaa.

Sipoon nuorisovaltuusto muistuttaa jättämässään aloitteessa, että Sipoossa välimatkat ovat pitkiä eikä julkinen liikenne riitä korvaamaan muita ajoneuvoja.

– Siksi erityisesti nuorilla on Sipoossa ajoneuvoina mopoja, mönkijöitä sekä esimerkiksi kevytmoottoripyöriä. Nuoriso käyttää näitä kyseisiä kulkuneuvoja liikkumiseen, mutta myös harrastuksena. Sipoossa ei nimittäin ole paljoa vapaa-ajan palveluita, joissa nuoret voisivat käydä ja kuluttaa aikaansa. Esimerkiksi elokuvateatterit, kauppakeskukset sekä uimahalli loistavat poissaolollaan. Sipoossa on jonkin verran urheiluseuroja, mutta useille lajeille Sipoossa ei ole harrastusmahdollisuuksia, vaan ne ovat Sipoon ulkopuolella, jonne matka vie aikaa. Sipoossa nuoret siis on pakotettu tilanteeseen, jossa heillä ei enää ole muuta kuin mopot ja mönkijät, aloitteessa todetaan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut