Pomppulinnan kreivi kasvoi Sipoossa – "Haluan tuoda esiin lasten viisautta"

Lastenkulttuuri: Sipoolaislähtöinen Vili Mustalampi levytti lastenlaulun Sipoonkorvessa riippumatossa vietetystä yöstä.

Vili Mustalampi on ammentanut taiteellista kuvastoaan myös sipoolaisena. Marco Silvestri

Jouni Lampinen

Lastenmusiikkia leikkisällä sydämellä tuottava Pomppulinnan Kreivi on julkaisssut kolmannen albuminsa, Mandariinipäivän.

Yhtyeen laulaja Vili Mustalampi on ammentanut taiteellista kuvastoaan myös sipoolaisena. Hän muutti perheensä siivellä ja kuuden vanhana Turusta Sipooseen vuonna 1987.

– Aloitin kouluni vastavalmistuneessa Lukkarin koulussa 1988. Asuin Nikkilän Kartanon asuinalueella aina vuoteen 2001 saakka talossa, jossa äitini asuu vielä tänäkin päivänä.

Helsingin Länsi-Pakilassa asuva Mustalampi sai musiikin lahjakseen lapsuuden kodissaan.

– Isäni Heikki Lajunen oli jo nuoruudessaan ollut legendaarisen Elonkorjuu-yhtyeen laulusolisti. Ollessani 1-vuotias isäni hurahti kuubalaiseen musiikkiin, joka soi kotonamme aamusta iltaan.

– Myös äitini Maarit Rantanen-Lajunen on laulanut koko ikänsä ja näin ollen perhebändimme harjoittelikin säännöllisesti olohuoneessamme jo ennen koulutaipaaleeni alkua.

Lapset voivat saada meidät taas toimimaan oikein.

Vili Mustalampi

– Aloitin kitaransoiton 10-vuotiaana ottamalla tunteja isältäni ja ensimmäinen bändini, Vogulit, soitti progressiivista rockia.

Pomppulinnan Kreivi perustettiin 2012.

Yhtyeen viimeisin ja samalla kolmas levy ilmestyi lokakuussa. Sekä lasten että aikuisten makuun tehdyissä lauluissa vietetään muiden muassa taianomaista yötä metsän siimeksessä ja tuskaillaan laiteriippuvuuden kanssa.

– Metsä on minulle se paikka, jossa saavutan rauhan hektisimpinäkin aikoina. Kappaleessa matkustan muistoissani noin 25 vuoden taa taianomaiseen yöhön, jonka vietin riippumatossa Sipoonkorvessa.

– Halusin kertoa tarinan tuosta retkestä ja rohkaista muitakin avautumaan metsän ihmeille.

Levyltä löytyy myös ainoiden lasten oma laulu, ja Hermoraunioilla -kappaleessa isi ja lapsi ovat molemmat hermona toisiinsa – balkanilaisvaikutteisen sekopäisen swingin tahtiin.

Tähän lauluun liekki syttyi, kun Mustalammen ystävän yhdeksänvuotias tytär toivoi ainoille lapsille omaa laulua.

– Tällä levyllä haluan eritoten tuoda esiin lasten viisautta. Kun me aikuiset luistamme tai lipsumme, lapset voivat saada meidät taas toimimaan oikein.

Mustalampi on 39-vuotias kahden lapsen isä.

– Kiitos lasteni Iljan (8) ja Auron (3 ja puoli), lasten maailma on läsnä arjessani. Ryhdyin tekemään koko perheen musiikkia heti Iljan synnyttyä. Siinä vaippoja vaihtaessa tuli höpsöteltyä kielellisesti ja keksittyä kaikenlaista hassua, joka sitten päätyi lauluiksi.

Aikoinaan sipoolaisessa juniorijalkapallossa vahvasti mukana pelaajana ollut Mustalampi haluaisi enemmän ikärajattomia tapahtumia Suomeen.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtumat on usein suunnattu voimakkaasti jollekin tietylle ikäryhmälle. Alkoholikuttuurimme ja -lainsäädäntömme tietysti vaikuttavat vahvasti asiaan.

– Jos olisi enemmän kaikenikästen tapahtumia, voisivat eri ikäisten näkökulmat ja kokemusperspektiivit saada vaikutteita toisistaan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut