Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvinvoiva keskiluokka innostui köyhäilemään – omistaminen ei kiinnosta entiseen malliin

Kuluttajat ovat kiinnostuneita vaihtamaan omistamisen jakamiseen, ihmisten keskinäiseen toimintaan ja kestävään kulutukseen. Erityisesti hyvinvoiva keskiluokka on innostunut parantamaan maailmaan vähentämällä kulutustaan ja lisäämällä yhteisöllisyyttä. Se näkyy jakamis- ja kiertotalouden palveluina, joita kuluttajat luovat itse ja jakavat keskenään.

Hyvänä esimerkkinä trendistä ovat sosiaalisen median kirppis- ja kierrätysryhmät, joissa käytettyä tavaraa hankitaan entistä useammin eettisistä syistä kuin rahapulan vuoksi.

– Käytetyn tavaran ostaminen ei leimaa ihmistä enää köyhäksi, vaan kirpputoreista on tullut paikkoja tehdä löytöjä sekä kohdata samanmielisiä ekologisen ja taloudellisesti kestävän kulutuksen tavoittelijoita, Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen selvitys kertoo.

– Erilaiset sosiaalisen median kierrätysryhmät ja lähipalvelut ovat osa keskiluokan paremman maailman tavoittelua ja aktivismia yhteiskunnan uudistamiseksi.

Tutkijoiden mukaan taustalla vaikuttavat digitalisaatio ja pyrkimys ekologiseen elämäntapaan.

Kapitalistiseen ansaintaan perustuvat palvelut eivät tutkijoiden mukaan haasta markkinoita samalla tavalla. Esimerkkinä mainitaan jakamiseen perustuvat majoitus- ja rahoituspalvelut, joissa kuluttajat ovat kiinnostuneita palveluvalikoiman laajenemisesta ja aiempaa edullisemmista palveluista.

– Talouden reiluus ja yhteiskunnan parantaminen sekä mahdollisuus sosiaalisiin kontakteihin kiinnostaa suomalaisia. Vertaiskauppa on kasvanut merkittäväksi talouden ilmiöksi ja muuttanut markkinoita, Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Päivi Timonen summaa tiedotteessa.

Tutkijat arvioivat myös, että jakamisen merkitys taloudelle on kasvussa.