Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Asioita, joiden pitäisi soittaa hälytyskelloja" – Poliisi varoittaa uudesta huijauksesta Facebook-kirpputoreilla

Poliisi tutkii useita Facebookin kirpputoriryhmissä tehtyjä huijauksia, jotka etenevät samalla kaavalla. Niissä on hyödynnetty TNT Express ja Dundle -palveluita, mutta nämä yritykset eivät ole olleet huijauksissa mukana.

Helsingin poliisin tiedotteen mukaan kirpputorituotteiden myyjiin on otettu yhteyttä valeprofiileista, jotka viittaavat Venäjälle tai muihin entisen Neuvostoliiton alueen maihin. Profiilit on poliisin mukaan helppo tunnistaa valeprofiileiksi, sillä niillä ei ole joko ollenkaan kavereita tai kavereita on hämäyksen vuoksi muutama.

Valeprofiilista on lähetetty myyjälle ostotarjous, joka on kirjoitettu Google-kääntäjän avulla. Yhteydenoton jälkeen huijari on ehdottanut myyjälle kauppatavaksi TNT Expressiä. Huijari on lähettänyt myyjälle linkin kirjautumista ja maksamista varten.

– Huijarin mukaan palvelu toimii siten, että ostaja laittaa Facebookissa tuotetta myyvälle henkilölle rahan kyseisen palvelun kautta ja samalla kyseinen palvelu käy noutamassa tuotteen myyjältä ja toimittaa tuotteen ostajalle. Tämän onnistumiseksi tarvitsee kuitenkin maksaa “vakuutusmaksu”. Epämääräisen Facebook-profiili ja vakuutusmaksu ovat asioita, joiden pitäisi soittaa hälytyskelloja, kertoo tiedotteessa rikoskomisario Hannu Kortelainen Helsingin poliisilaitokselta.

Huijarin lähettämä linkki ei ole vienyt TNT Expressiin, vaan Dundleen, jossa myydään virtuaalisia lahjakortteja. Huijari on pyytänyt myyjää maksamaan sivustolla "vakuusmaksua" 100 tai 200 euroa. Maksamiseen käytetään verkkopankkitunnuksia.

Kun vakuusmaksu on maksettu, myyjän on huijarin mukaan pitänyt ottaa ruutukaappaus sähköpostiinsa saamastaan koodista ja lähettää se "todisteena" muka-ostajalle.

Näin huijari on saanut myyjän ostamaan itselleen lahjakortin ja lähettämään sen käyttämiseen tarvittavan koodin itselleen.