Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus esittää : yksityisetkin potilasrekisterit liitettävä Kantaan – "Potilaan hyvään hoitoon liittyy olennaisesti se, että arkaluontoiset tiedot pysyvät turvassa"

Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakastietojen sähköisestä käsittelystä tulee uusi laki, kerrottiin hallituksen juuri päättyneessä tiedotustilaisuudessa. Hallitus kertoo tilaisuudessa toimenpiteistä, joihin Suomessa ryhdytään Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron vuoksi.

Hallituksen esityksen mukaan uusi laki vaatisi kaikkien sähköisten järjestelmien liittämistä Kanta-palveluun.

– Tilanne, joka meillä nyt on, että on mahdollista käyttää sähköistä asiakastietojärjestelmää, jota ei ole liitetty Kantaan, poistuu, kertoi johtaja, Minna Saario sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Samalla kansalaisille tulisi samanlainen mahdollisuus katsella omia tietojaan kuin Kanta-järjestelmässä nykyisinkin. Kaikista tietojen katselusta jäisi myös jälki.

Laissa on tarkoitus myös tiukentaa asiakasjärjestelmän tietosuojavaatimuksia.

Hallitus helpottaa nopeasti henkilötunnuksen muuttamista, vahvan tunnistautumisen vaatimus laajenemassa verkkokaupassa

Myös Kelalle suunnitellaan oikeutta valvoa tiedon säilyttämistä rekisterissä.

Laki tulisi Minna Saarion mukaan voimaan sosiaalihuollossa vuonna 2026, mutta terveyspalveluihin heti kun voimassa eli esitetysti huhtikuussa ensi vuonna.

Saarion sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan parannukset koskisivat koko sote-palveluiden kenttää ja muutokset olisivat merkittäviä. Siksi yrityksille jouduttaneen antamaan pitkähkö siirtymäaika.

– Vastaamo-tietomurto On varmasti ikävyydessään tuonut kentälle varmuuden siitä, että potilaan hyvään hoitoon ja potilasturvaan liittyy äärettömän olennaiselta osalta se, että arkaluontoiset tiedot pysyvät turvassa, Kiuru sanoi.

Muokattu 12.11.2020 kello 14.26: Tarkennettu Minna Saarion kommenttia ja lisätty tieto, että lakiin on tulossa siirtymäaika.

Psykoloterapiakeskus Vastaamon luottamuksellisia asiakastietoja päätyi rikollisiin käsiin

Vastaamon tietovuodosta tehty huikea määrä rikosilmoituksia – tällainen on uhkausviesti

"Voi johtaa taloudelliseen ahdinkoon ja usean vuoden selvitystyöhön" – ikävä rikollisuuden muoto menee ihon alle

Vastaamon tietomurto kuormittaa PRH:ta – viikossa tullut yli 10 000 pyyntöä rekisteröintikiellosta

Vastaamo-vuotoa tutkiva poliisi vetoaa, ettei yksityiskohtia julkaistaisi – Ei ole varmuutta, ovatko murtaja ja kiristäjä samat

Kuluttajaviranomainen: Ryhmäkanteella ei voi nyt hakea korvausta Vastaamon tietomurrosta

Päätoimittaja Kannala: Case Vastaamo herätti suomalaiset todellisuuteen – GDPR ei olekaan vain EU-horinaa

Vastaamon entinen toimitusjohtaja kiistää tienneensä tietovuodosta

Yksi terapiakäynti riitti siihen, että helsinkiläisnaisen tiedot varastettiin – "Tosi hirveää kuvitella, jos joku on vielä huonommassa kunnossa, miten tästä kaikesta oikeasti suoriutuu?"

Uusi sivusto kokoaa laajasti tietoja Vastaamon tietomurron uhrien auttamiseksi

Miten toimia jos on Vastaamon tietomurron uhri? Tässä tärkeimmät ohjeet ja neuvot tuen hakemiseksi