Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alaikäisten epäiltyjen määrä henkirikoksissa tai niiden yrityksissä hyppäsi kovaan nousuun – "Selvittämätön mutta selvä muutos"

Alaikäisten epäiltyjen määrässä henkirikosten ja tai niiden yrityksissä Suomessa on tapahtunut tänä vuonna toistaiseksi selvittämätön mutta selvä muutos. Kun aiemmin kirjattiin noin 15–25 alaikäistä epäiltyä henkirikoksen tai sen yrityksestä vuosittain, on kuluneena vuonna kirjattu jo 45 alaikäistä epäiltynä henkirikoksesta tai sen yrityksestä, kertoo sisäministeriö Twitterissä. Esimerkiksi Helsingissä on tilastoitu toistaiseksi selvittämättömästä syystä poikkeuksellisen suuri prosentuaalinen muutos alaikäisten määrässä epäiltynä henkirikoksissa tai niiden yrityksissä.

– Epäiltyjen henkirikosten tarkoista syistä ei vielä tässä vaiheessa vuotta ole tarkkaa analysoitua tietoa. Koronakriisillä voi olla osuutta nuorten tekemien rikosten kasvavaan määrään, sisäministeriön twiitissä sanotaan.

Vallilan puukotus: Toinenkin 16-vuotias taposta epäilty poika vangittiin

Poliisipuukotuksesta epäilty 15-vuotias tyttö on edelleen vangittu – Tätä tuomiosta voi alaikäiselle seurata

Sisäministeriön mukaan päihteiden käyttö ja niiden haitat ovat siirtyneet koronavirusepidemian aikana kotiin ja osassa perheistä on mielenterveyden haasteita, turvattomuutta ja tulevaisuuden näköalattomuutta.

– Esimerkiksi näiden tekijöiden yhteisvaikutus voi ääritapauksessa päättyä nuoren tekemään henkirikokseen, twiitissä kirjoitetaan.

Kokonaisuudessaan nuorten tekemät rikokset ovat vuosikymmenen aikana vähentyneet Suomessa. Sisäministeriön mukaan alaikäisten, alle 15-vuotiaiden lasten epäiltyihin rikoksiin tulee puuttua ajoissa, jotta myös henkirikosten kasvu taitetaan.

Poliisi suitsii hyssyttelyä: "Meillä on isoissa kaupungeissa nuoria, joilla menee todella huonosti"

– Kun lapsesta tai nuoresta herää huoli, perheille on tarjottava apua esimerkiksi koulun ja lastensuojelun tukitoimien kautta. Huostaanotto on viimeinen keino, twiitissä kerrotaan.

Poliisi tekee lastensuojeluilmoituksen, kun lapsi tai nuori oirehtii rikoksilla tai kun poliisilla herää huoli. Lastensuojelulaitoksista karkailevat nuoret ovat erityisessä riskissä joutua rikoksen uhriksi ja myös ryhtyä rikoksentekijöiksi.

Helsingin poliisi oikoo rajuja väitteitä pelkoa herättävistä katujengeistä – "Mukana saattaa olla tavallisia nuoria"

HS: Helsingissä liikkuu joukkoina yli sata mahdollisesti vaarallista nuorta, väkivallalle uusi ja "yllättävän korostunut" syy

Lapsille ja nuorille, jotka ovat mahdollisen rikoskierteen varhaisessa vaiheessa, tarjotaan moniammatillista apua Ankkuritoiminnassa. Ankkuritoiminta kohdistuu varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen. Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat asiantuntijat poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta sekä nuorisotoimesta.

Sisäministeriön twiitin mukaan Helsingissä rikoskierteessä olevalle nuorelle määritetään "oma poliisi", jolla on kokonaiskuva nuoren tilanteesta.

Juttua korjattu 17.11.2020 kello 11.11: Sisäministeriö korjasi twiittejään 16.11.2020, ja sen myötä jutun otsikossa, ensimmäisessä kappaleessa ja kuvatekstissä korjattu tekstiä: tilastot kertovat siis epäiltyjen alaikäisten määrästä henkirikoksissa tai niiden yrityksissä.

Poika uhattiin tappaa ja pakotettiin polvilleen, video ladattiin Snapchattiin – helsinkiläiskoulu ja poliisi selvittävät rajua kiusaamista

"Me saamme syyt niskoillemme, kun nuoriso riehuu" – Poliisi käy usein häätämässä Tainan ja Joonaksen lähiön levottomaksi koetulta torilta

Poliisi jatkaa Hietsun tapahtumien tutkintaa – "Eivät vaikuttaisi liittyvän Black Lives Matter -teemaan"

Marko "Fobba" Forss nuorten kahakoista: Suomalaisia ja etnisiä rötösteleviä nuorisoporukoita on, mutta kyse ei ole jengitoiminnasta

Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"

Joukkotappelussa puukotettiin kahta nuorta miestä Helsingissä – Poliisilla hankaluuksia asian selvittelyssä: "On erittäin tärkeää kertoa tietonsa"