Alaikäisten epäiltyjen määrässä henkirikosten ja tai niiden yrityksissä Suomessa on tapahtunut tänä vuonna toistaiseksi selvittämätön mutta selvä muutos. Kun aiemmin kirjattiin noin 15–25 alaikäistä epäiltyä henkirikoksen tai sen yrityksestä vuosittain, on kuluneena vuonna kirjattu jo 45 alaikäistä epäiltynä henkirikoksesta tai sen yrityksestä, kertoo sisäministeriö Twitterissä. Esimerkiksi Helsingissä on tilastoitu toistaiseksi selvittämättömästä syystä poikkeuksellisen suuri prosentuaalinen muutos alaikäisten määrässä epäiltynä henkirikoksissa tai niiden yrityksissä.
– Epäiltyjen henkirikosten tarkoista syistä ei vielä tässä vaiheessa vuotta ole tarkkaa analysoitua tietoa. Koronakriisillä voi olla osuutta nuorten tekemien rikosten kasvavaan määrään, sisäministeriön twiitissä sanotaan.
Vallilan puukotus: Toinenkin 16-vuotias taposta epäilty poika vangittiin
Sisäministeriön mukaan päihteiden käyttö ja niiden haitat ovat siirtyneet koronavirusepidemian aikana kotiin ja osassa perheistä on mielenterveyden haasteita, turvattomuutta ja tulevaisuuden näköalattomuutta.
– Esimerkiksi näiden tekijöiden yhteisvaikutus voi ääritapauksessa päättyä nuoren tekemään henkirikokseen, twiitissä kirjoitetaan.
Kokonaisuudessaan nuorten tekemät rikokset ovat vuosikymmenen aikana vähentyneet Suomessa. Sisäministeriön mukaan alaikäisten, alle 15-vuotiaiden lasten epäiltyihin rikoksiin tulee puuttua ajoissa, jotta myös henkirikosten kasvu taitetaan.
Poliisi suitsii hyssyttelyä: "Meillä on isoissa kaupungeissa nuoria, joilla menee todella huonosti"
– Kun lapsesta tai nuoresta herää huoli, perheille on tarjottava apua esimerkiksi koulun ja lastensuojelun tukitoimien kautta. Huostaanotto on viimeinen keino, twiitissä kerrotaan.
Poliisi tekee lastensuojeluilmoituksen, kun lapsi tai nuori oirehtii rikoksilla tai kun poliisilla herää huoli. Lastensuojelulaitoksista karkailevat nuoret ovat erityisessä riskissä joutua rikoksen uhriksi ja myös ryhtyä rikoksentekijöiksi.
Lapsille ja nuorille, jotka ovat mahdollisen rikoskierteen varhaisessa vaiheessa, tarjotaan moniammatillista apua Ankkuritoiminnassa. Ankkuritoiminta kohdistuu varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen. Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat asiantuntijat poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta sekä nuorisotoimesta.
Sisäministeriön twiitin mukaan Helsingissä rikoskierteessä olevalle nuorelle määritetään "oma poliisi", jolla on kokonaiskuva nuoren tilanteesta.
Juttua korjattu 17.11.2020 kello 11.11: Sisäministeriö korjasi twiittejään 16.11.2020, ja sen myötä jutun otsikossa, ensimmäisessä kappaleessa ja kuvatekstissä korjattu tekstiä: tilastot kertovat siis epäiltyjen alaikäisten määrästä henkirikoksissa tai niiden yrityksissä.