Vain pieni osa suomalaisista tietää, kuinka paljon tuloista maksetaan eläkemaksuja.
Aika moni aliarvioi maksun – muita paremmin sen tietävät hyvin koulutetut ja yrittäjät.
Eläketurvakeskus (ETK) kartoitti eläketurvan tuntemista kyselytutkimuksella. Tulosten perusteella vain 13 prosenttia suomalaisista tietää, kuinka paljon tuloista maksetaan eläkemaksuja. 29 prosenttia aliarvioi maksun.
Korkeakoulutetut, yrittäjät ja korkeimpaan tuloluokkaan kuuluvat tietävät eläkemaksun tason oikein muita useammin.
Naiset, perusasteen koulutustaustaiset, eläkeläiset sekä alimpiin tuloryhmiin kuuluvat osaavat muita harvemmin arvioida eläkemaksun tasoa.
Työeläkkeet rahoitetaan pääasiassa työnantajien, työntekijöiden ja yrittäjien maksamilla työeläkevakuutusmaksuilla.
Eläkemaksu on keskimäärin 24,4 prosenttia palkasta. Maksun suuruus koskee kaikkia työeläkejärjestelmän piirissä olevia iästä riippumatta. Kuitenkin vain ani harva tietää vastauksen edes suunnilleen oikein. Tämä mietityttää tutkijaa.
– Eläkkeiden rahoituksen leijonanosa kerätään eläkemaksuilla. Keskustelu eläkkeiden rahoituksesta on vaikeaa, jos eläkemaksun suuruusluokka tunnetaan heikosti, ekonomisti Sanna Tenhunen toteaa ETK:n tiedotteessa.
Tenhunen arvioi, että heikkoa osaamista selittää osaltaan niinkin arkinen asia kuin palkkakuitti. Palkansaajan palkkakuitilla näkyy vain työntekijän palkasta perittävä eläkemaksu, mutta työnantajan maksu ei kuitissa näy.
Työntekijän maksu on vain osa hänen koko eläkemaksustaan. Hänen työnantajansa hoitaa sekä työntekijän että työnantajan osuuksien maksamisen työeläkelaitokselle.
– Sen sijaan yrittäjät maksavat maksunsa kokonaan itse, heille työeläkemaksun suuruus ilmenee selkeämmin. He myös erottuvat ryhmänä, joka tietää eläkemaksun tason oikein muita useammin, Tenhunen toteaa.
Aiempienkin tutkimusten mukaan moni tuntee eläketurvan huonosti tai melko huonosti.
– Emme voi olettaa kaikkien tietävän kaikkea. Eläketurva kiinnostaa eri tavalla eri ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia henkilöitä. Esimerkiksi työttömät tuntevat muita paremmin oikeuden osittaiseen vanhuuseläkkeeseen, sanoo ETK:n tutkimusosaston päällikkö Susan Kuivalainen.
Parhaiten tiedetään vanhuuseläkkeen ikäraja. ETK:n kyselyssä lähes kolme neljästä tietää, että vanhuuseläkkeen ikäraja ei ole sama kaikille.
Heikoiten suomalaisten tunnistavat lastenhoidon ja opiskelun vaikutuksen eläketurvaan.
ETK:n tutkimuksen aineisto kerättiin lomakyselyllä syys-joulukuussa 2019. Kyselyyn vastasi 1 757 henkilöä, iältään 25–67 -vuotiaita.