Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintola-ala vei Jani Asunmaan konkurssiin ja vuosien velkakierteeseen

Yrittäjyys: Miljoonakaupat viime vuonna solminut Jani Asunmaa on nähnyt yrittäjyyden ojanpohjan ja korkean huipun. Konkurssi vei käytännössä kaiken ja aiheutti vuosien velat.

– Ei ehkä onnelliseksi, mutta kyllä se helpottaa elämää, yrittäjä Jani Asunmaa toteaa kysyttäessä tekeekö raha onnelliseksi.

Sipooseen kotiutunut Asunmaan tunnetaan ajoneuvojen paikannuspalveluita tekevän Mapon Finland -yrityksen perustajana. Verottajan mukaan Asunmaa tienasi viime vuonna 475 000 euroa. Miljoonakaupat hän solmi viime vuoden helmikuussa myydessään yrityksensä latvialaiselle Draugiem Groupille.

Vaikka yrittäjäelämä on ollut Asunmaalle viime aikoina suopea, hän on nähnyt myös kolikon toisen puolen.

Alkujaan Tampereelta kotoisin oleva Asunmaa on ehtinyt tehdä urallaan jos jonkinmoisia töitä. Hän on pyörittänyt biljardisalia Porvoossa, ollut rakennusalalla sekä konevuokraamoyrityksessä.

Ravintola-ala oli kuitenkin se, joka vei sipoolaisen lopulta hänen omien sanojensa mukaan ojan pohjalle.

– Ajauduin sattumien summana pyörittämään terassia Porvooseen, josta tulikin menestys. Tupa oli täynnä joka ilta. Ajattelin, että Sedu Koskisen elämä on helppoa ja päädyin perustamaan uusia ravintoloita ja yökerhoja Porvooseen ja Tampereelle. Koska kuvitelmani olivat ihan vääriä, sidoin kaiken omaisuuteni bisneksiin ja kirjoitin oman nimeni alle jokaiseen sopimuspaperiin.

Asunmaa ajautui konkurssiin, jossa hän kertoo menettäneensä käytännössä kaiken omaisuuttaan ja perhettään myöten. Ulosottomiehelle ja velkojille jäi maksettavaksi satoja tuhansia euroja.

– Meni vuosia ennen kun tiesin kenelle kaikille olen ylipäätänsä velkaa.

Asunmaa sanoo ymmärtävänsä konkurssin tehneitä ihmisiä, jotka häpeävät ja tuntevat loputonta syyllisyyttä epäonnistumisestaan. Niin tunsi Asunmaakin.

– Tilannetta ei auttanut se, että olin saanut potkut edellisestä työpaikastani pahan alkoholiongelman takia. Moni yritti auttaa minut kuiville, mutta jos ei itse suostu myöntämään ongelmaansa, ei kukaan voi tolkuttomiin tukea, Asunmaan sanoo.

Asunmaa kertoo kuulleensa, että alkoholiongelmasta selviää vain joko kääntymällä uskoon tai rakastumalla. Hänen kohdallaan se oli rakastuminen.

– Asiat muuttuvat kun tapasin nykyisen vaimoni.

Asunmaa toteaa ymmärtävänsä niitä henkilöitä, jotka konkurssin aiheuttamassa nöyryytyksessä ja epätoivossa päätyvät riistämään oman henkensä.

– Minulla itsetuhoisia ajatuksia ei kuitenkaan ollut koskaan. Jotenkin pahimmassa aallonpohjassakin jaksoin uskoa siihen, että huomenna on parempi päivä.

Useiden neuvotteluiden jälkeen hän sai tehtyä ulosottomiehen kanssa sopimuksen velkojen maksamisesta ja pääsi töihin kuukausipalkalla.

– Helppoa se ei ollut. Hain varmaan 300 työpaikkaa, mutta taustani takia en ollut kelvollinen mihinkään. Lopulta pääsin töihin paineilmatekniikkafirmaan. Elin vuosia 900 euron kuukausituloilla, koska muut rahat menivät velkojen maksuun.

Päivätyönsä ohella Asunmaa kaivoi esille pöytälaatikkoon hautautuneen idean paikannuspalveluiden kehittämisestä. Niiden parissa hän oli työskennellyt jo ennen ravintolayrittäjyyttä

– Konevuokraamossa vastasin paikannuspalveluiden ostamisesta. Monet ratkaisut olivat mielestäni huonoja ja olisivat kaivanneet kehittämistä, mutta palveluidentarjoajat eivät olleet kiinnostuneita asiakkaansa palautteesta.

Niin syntyi Mapon. Tänä päivänä noin 50:ssä maassa toimiva yritys tarjoaa ajoneuvojen paikannuspalveluita ja digitaalisia työaikaseurantaratkaisuja.

– Kun sain viimeiset velat maksettua, olin taas tilanteessa lähteäkö yrittäjäksi vai pysyä työntekijänä yrityksessä, jossa olin viihtynyt hyvin. Jokin veti minua kuitenkin yrittäjyyden suuntaan. Lisäksi näytti siltä, että paikannuspalvelut ottavat tuulta alleen, Asunmaan muistelee.

Vuonna 2019 Asunmaa myi Mapon Finlandin Draugiem Groupille. Kauppahintaa Asunmaa ei kerro julkisesti, mutta toteaa, että nyt puhutaan miljoonista. Hän jatkaa yhtiön palveluksessa toimitusjohtajana sekä vähemmistöosakkaana.

– En tiedä olisinko koskaan kertonut tarinaani, jos en olisi päässyt pohjalta ylös. Myönnän, että minulla on ollut tuuria matkassa.