Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liisa-myrsky hajotti metroasemaa Helsingissä, Merivartiosto julkaisi kylmäävän videon vesiltä – "Hirmumyrskypuuskat mahdollisia"

Suomea rusikoi tänään järjestyksessään jo kuluneen vuoden 40. myrsky, joka on nimetty Liisa-myrskyksi. Kovimmat puuskatuulet ovat vielä edessä päin, kertoo Foreca, jonka mukaan aamun aikana voimakkaimmat tuulet ovat painottuneet Suomenlahdelle ja etelärannikolle. Hangon edustalla Russarön mittauspisteellä 10 minuutin keskituulennopeus on ollut enimmillään 24,3 m/s ja yksittäinen tuulenpuuska 30,9 m/s.

Helsingissä myrsky on moukaroinut muun muassa Kalasataman metroasemaa torstaina siten, että yksi metroaseman ulkoverhoilulaseista irtosi kiinnikkeistään ja putosi kadulle. Tilanteessa ei sattunut henkilövahinkoja. Metroaseman sisäänkäynti Lautatarhankadulla on suljettu toistaiseksi ja vaurioita korjataan. Alue on eristetty liikenteeltä, kerrottiin HKL:n tiedotteessa alkuiltapäivästä.

Muun muassa Helsingin pelastuslaitos kertoi Instagramissa, että tehtäviä on riittänyt, ja kehotti lukemaan myrskyohjeet Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta. Jos päivitys ei näy, pääset siihen tästä.

Merivartiosto puolestaan varoitti Twitterissä, että nyt kannattaa pysytellä maissa ja varmistaa veneiden kiinnitykset. Merivartiosto itse oli kuitenkin merellä ja liitti twiittiinsä kylmäävän videon. Voit katsoa videon alta. Jos se ei näy, pääset päivitykseen tästä.

Myrskypuuskia on esiintynyt jo laajalti sisämaassakin Uudellamaalla, paikoin myös Etelä-Karjalassa ja länsirannikolla. Energiateollisuuden mukaan sähköttömien talouksien lukumäärä on ollut aamulla suurimmillaan lähes 15 000. Aamupäivän aikana sähköttömiä talouksia on ollut jo reilusti yli 25 000.

Forecan mukaan hirmumyrskypuuskat ovat mahdollisia puolenpäivän aikaan, sillä ärhäkkä matalapaineen osakeskus on iltapäivällä rantautumassa Merenkurkusta Pohjanmaalle. Osakeskuksen eteläreunassa tuulet ovat erittäin voimakkaita ja tuulen suunta kääntyy rajusti lyhyen ajan sisällä. Voimakkaimmat tuulet osuvat hyvin pienelle alueelle Etelä- ja Keski-Pohjanmaan rantakaistaleelle, missä yksittäisten tuulenpuuskien voimakkuus voi puolenpäivän aikana lähennellä jopa hirmumyrskyrajaa (33 m/s).

Myöhemmin iltapäivällä myrskypuuskien painopiste siirtyy maan keskivaiheille, erityisesti Pohjois-Savon alueelle, kertoo Foreca.

Matalapaineen osakeskuksen ja tuulen puuskien voimistumista edesauttavat tänään voimakkaat lämpötilaerot niin vaaka- kuin pystysuunnassa. Meri on varsin lämmin, mutta päälle on kiilaamassa ylemmässä ilmakehässä kylmää ilmamassaa.

Juttua päivitetty 19.11.2020 kello 14.13: lisätty otsikkoon tieto metroaseman myrskyvauriosta ja lisätty juttuun tieto metroaseman myrskyvauriosta. klo 14.46 Lisätty tiedot Helsingin pelastuslaitoksen ja Merivartioston some-päivityksistä sekä lisätty vastaavat upotukset.