Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona ruuhkautti Sipoon sote-palvelut – "Pyydämme asiakkailta ymmärrystä"

Sipoon sosiaali- ja terveyspalveluiden aikoja joutuu tällä hetkellä odottamaan tavallista kauemmin. Kunnan mukaan monissa palveluissa jonot ovat tavallista pidempiä.

Ruuhkan syynä on koronaviruksen aiheuttama tilanne.

– Kuormitusta terveyspalveluihin aiheuttaa esimerkiksi se, että henkilöstöä on siirretty muista tehtävistä koronavirustyöhön, kuten muun muassa tartuntaketjujen jäljitykseen, sosiaali- ja terveystoimenjohtaja Leena Kokko kertoo.

Kokon mukaan terveyspalveluissa puretaan yhä myös keväällä myöhempään ajankohtaan siirrettyjen kiireettömien palveluiden ruuhkapiikkiä.

– Esimerkiksi suun terveydenhuollon kiireettömiä aikoja lykättiin, kun henkilöstöä siirtyi työskentelemään koronatestaukseen. Palveluntarve näkyy nyt paisuneina odotusaikoina, Kokko sanoo.

Toisin kuin keväällä, nyt syksyllä lisäapuja sote-puolelle ei ole saatavissa kunnan muilta toimialoilta.

– Keväällä kun esimerkiksi kirjastot olivat kiinni, henkilökuntaa pystyttiin siirtämään muun muassa sivistyspuolelta sote-palveluihin. Nyt se ei ole mahdollista, Kokko toteaa.

Sosiaali- ja terveysjohtaja sanoo ymmärtävänsä, että odottelu saattaa turhauttaa ja kiristää hermoja. Silti hän toivoo, etteivät asiakkaat purkaisi turhautumistaan henkilökuntaan.

– Pyydämme asiakkailta ymmärrystä. Tilanne on valitettava, mutta ei ole kenenkään yksittäisen työntekijän vika, Kokko muistuttaa.

Tiistaihin 24. marraskuuta mennessä Sipoossa oli todettu kaiken kaikkiaan 133 koronavirustartuntaa.

Marraskuussa uusia tartuntoja on tilastoitu tähän mennessä 28.

Hus tiedotti alkuviikosta, että maanantaina 23. marraskuuta Husin sairaaloissa oli koronaviruksen vuoksi 36 potilasta vuodeosastoilla ja viisi potilasta teho-osastoilla.

Leena Kokolla ei ole tiedossa, että sipoolaisia olisi tällä hetkellä joutunut tehohoitoon.

– Sipoossa olemme vielä kiihtymisvaiheessa, mutta koska olemme pääkaupunkiseudun kyljessä, joka on jo leviämisvaiheessa, meidän täytyy olla hyvin varuillamme.

– Edelleen on tärkeää muistaa pitää huolta hyvästä käsihygieniasta, riittävistä etäisyyksistä, siitä, että käyttää kasvomaskia ja välttää kokoontumisia, Kokko huomauttaa.