Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipoon kunta ei ole vastannut ikäihmisten toiveisiin esteiden poistamiseksi – "Siitä tulee tosi vaarallinen reitti meille"

Metropolian geronomiopiskelijat Ritva Pihlaja ja Tiia Toikonniemi järjestivät työpajatapahtuman palvelutalo Lindan asukkaille syyskuun lopulla.

Keskustelun tarkoituksena oli edistää esteetöntä ja turvallista liikkumista, kun palvelutalon naapurissa (Amiraalintie 4) alkaa asuin- ja liikerakennuksen pystyttäminen.

Opiskelijat halusivat tarjota asukkaille mahdollisuuden osallistua heidän asuinympäristöään koskevien muutosten suunnitteluun.

Tuleva rakennustyömaa sijoittuu aivan palvelutalon naapuriin.

Lindan asukkaat Vivi-Ann Lyly ja Kaisa Hartikainen olivat mukana keskustelussa, jossa he saivat ehdottaa, ideoida ja esittää toiveita, jotta liikkuminen olisi turvallista rakennustöiden aikana Söderkullan keskustassa.

Eikä työpajassa puhuttu pelkästään tulevan rakentamisajan haasteista, vaan samalla käytiin läpi jo olemassa olevia ja hankalia – jopa vaarallisia – liikkumisen paikkoja keskustassa.

– Tämä oli tarpeellinen työpaja ja hyvää oli se, että saimme itse ideoida, Hartikainen kertoo.

– Lähtökohtana on tosiaan se, että viereiselle tontille tulee uusi talo. Siihen liittyen tulee runsas työmaaliikenne. Ja kun se talo valmistuu, siihen tulee sata pysäköintipaikkaa. Siinä riittää sitten liikennettä.

Hartikainen huomauttaa, että hänen ja muiden Lindan asukkaiden reitti kauppaan kulkee työmaaliikenteen lomassa.

– Siitä tulee tosi vaarallinen reitti meille. Ehdotammekin, että Amiraalintien toiselle puolelle rakennettaisiin uusi jalkakäytävä, jota pitkin voisimme turvallisesti kiertää työmaan ja sen liittymän.

Vivi-Ann Lyly sanoo, että jo nykyisellään Lindan asukkailla riittää omat haasteensa asioidessaan keskustassa.

– Esimerkiksi talvisin on pakko mennä monessa paikassa ajotielle, koska kevyen liikenteen väylät ovat usein niin huonosti aurattuja. Rollaattorilla liikkuminen on vaikeaa.

Sinällään rakentamisessa on hyvätkin puolensa, Lyly ja Hartikainen muistuttavat. Rakennettaviin liiketiloihin on tulossa muiden muassa terveysasema ja apteekki.

Ennakkomarkkinoinnin perusteella rakennus on valmiina reilun vuoden päästä, mutta vielä ei ole vahvistusta rakentamisen aloittamisesta.

Pihlaja ja Toikonniemi sanovat, että heillä oli geronomiopiskelijoina kaksi syytä järjestää työpaja.

– Halusimme antaa ikääntyneille itselleen mahdollisuuden kertoa, mitä ideoita ja toiveita heillä on.

– Lisäksi on tärkeää, että lähiympäristö kannustaa ikäihmisiä liikkumaan. Rakennustyöt eivät saisi sitä estää.

Lindan asukkaat ovat siis antaneet omat ratkaisuehdotuksensa heidänkin liikkumisen sujuvuuden takaamiseksi rakentamisaikana.

– Lähetimme reilu kuukausi sitten työpajan tuloksista raportin kunnan eri tahoille, mutta vielä ei ole kukaan vastannut siihen, Pihlaja sanoo.

– Halusimme tällä projektilla auttaa kuntaa.