USU: Joka kolmas suomalainen aikoo viettää joulua pienemmässä porukassa kuin tavallisesti

Joulu tulla jollottaa. Arkisto / Kari Rouhiainen

Noin joka kolmas suomalainen (31 prosenttia) aikoo juhlia joulua tänä vuonna tavallista pienemmällä porukalla, kertoo Uutissuomalainen. 61 prosentilla suunnitelmissa on viettää joulua samankokoisessa seurueessa kuin aiemminkin ja vain yhdellä prosentilla tavallista suuremmassa. Tiedot käyvät ilmi Uutissuomalaisen USU-gallupista, johon vastasi tuhat suomalaista 8.–23. marraskuuta.

Muualla asuviin verrattuna Helsingin ja Uudenmaan asukkaista isompi osa, 37 prosenttia, aikoo tiivistää jouluseurueensa kokoa. Vähiten, vain noin viidesosa, näin aikovia on Länsi-Suomessa.

– Uudenmaan alue on pisimpään ollut hankalinta aluetta epidemian kannalta, se heijastelee näitä lukuja, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi Uutissuomalaiselle.

Eri ikäryhmien välillä ei USU-gallupin mukaan ole suuria eroja joulun vieton suunnitelmissa. Muihin verrattuna 18–29-vuotiaista ja 30–44-vuotiaista hieman pienempi osuus aikoo olla tavallista pienemmässä seurueessa.

Kahdestaan puolison kanssa asuvista 36 prosenttia aikoo USU-gallupin mukaan olla jouluna tavallista pienemmässä seurueessa. Osuus on jonkin verran suurempi kuin muunlaisessa elämäntilanteessa olevilla.

– Tämä voisi kertoa siitä, että nyt useammat isovanhemmista viettävät joulua niin, etteivät lasten perheet ole samassa seurueessa, arvioi sosiaali- ja kulttuuriantropologian dosentti Miia Halme-Tuomisaari.

Jouluseurueensa kokoa pienentäviä on eniten SDP:tä äänestäneiden (38 prosenttia) ja vähiten perussuomalaisia äänestäneiden (30 prosenttia) joukossa.

Halme-Tuomisaari pitää näitä eroja varsin pieninä.

– Ei tässä sellaista ole, että joidenkin puolueiden kannattajissa näkyisi selkeästi viranomaiskriittisyyttä ja -tottelemattomuutta. Jos näkyisi, se olisi huolestuttavaa, koska se voisi viestiä kriisistä yhteiskunnan syväluottamuksessa.

"Pyydä joulupukkia jättämään lahjasäkki ulos" – Nyt tuli valtion virallinen vinkkilista koronajouluiluun

Pienen rintamamiestaloalue kokosi voimansa ja loihti kokonaisen joulukylän Helsinkiin – "Tämä on ollut terapiaa meillekin"

Valtaosa aikoo viettää joulun kotona – Uudellamaalla kolmannes jättää väliin sukulaistenkin luona kyläilyn

Ministeri Krista Kiuru: "Tilanne on vakava" – STM ja THL: Lisää koronavirustautia tehokkaasti torjuvia uusia keinoja otettava käyttöön

"Tämä on se käyrä, jota emme haluaisi nähdä" – Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden käyrä nousee lähes pystysuoraan

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut