Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: itsenäisyys herättää suomalaisissa erityisesti yhtä tiettyä tunnetta

Lähes 80 prosenttia kansalaisista kokee Suomen itsenäisyyttä kohtaan positiivisia tunteita, erityisesti ylpeyttä (42 prosenttia). Suomen tulevaisuus jakaa kansan: yleisimmät tunteet ovat pelko (23 prosenttia) ja kiinnostus (20 prosenttia). Naiset (28 prosenttia) pelkäävät tulevaisuutta yleisemmin kuin miehet (19 prosenttia), kerrotaan suomalaisen empatia-analytiikkayhtiö NayaDayan tiedotteessa.

– Ylpeys itsenäisyyttä kohtaan kertoo menestystä, itsetuntoa ja sosiaalista arvoa rakentavista tapahtumista, jotka hallitsevat kansalaisten kokemuksia ja sitouttavat suomalaisia itsenäisyyden vaalimiseen. Yli 60 prosenttia on tunteidensa perusteella osallistujia, NayaDayan head of global growth Timo Salomäki sanoo tiedotteessa.

Suomalaisten tuntemukset ilmenevät kolmiosaisesta Suomi empatian silmin - tutkimussarjasta, jonka toteutuksesta vastaa NayaDaya yhteistyössä globaalien tutkimus- ja datayhtiöiden YouGovin ja Statistan kanssa.

Pelko Suomen tulevaisuutta kohtaan kuvaa vaikeasti hallittavia uhkia ja huolia, jotka ahdistavat ja lamauttavat kansalaisia. Tulevaisuuden herättämä kiinnostus puolestaan kertoo puoleensavetävistä, uteliaisuutta herättävistä ja omissa käsissä olevista mahdollisuuksista, jotka motivoivat toimimaan. Tunteet tulevaisuutta kohtaan vaikuttavat yleisemmin lamauttavalla (37 prosenttia) kuin osallistavalla (34 prosenttia) tavalla.

– Tulokset kertovat kansasta, joka katsoo saavutuksiaan ylpeänä mutta näkee tulevaisuuden ristiriitaisesti uhkana ja mahdollisuutena. Tulevaisuus on epävarma, joten pelko on luonnollista ja tarpeellista. Se saa meidät riittävän varovaisiksi. Hallitsevana pelko lamauttaa eikä osallista luomaan tulevaisuutta yhdessä. Onneksi moni näkee Suomen tulevaisuuden kiinnostunein silmin käsikirjoituksena, jota itse kirjoitamme, CEO Timo Järvinen NayaDayasta korostaa.

Puoluekannalla ja tunteilla on yhteys. Ylpeys itsenäisyyttä kohtaan on tyypillisempää oikeiston kuin vasemmiston joukossa, sanotaan tiedotteessa. Pelko Suomen tulevaisuutta kohtaan on hallitsevampaa opposition kuin hallituspuolueiden kannattajien keskuudessa. Tulevaisuuden herättämä kiinnostus on yleisempää yrittäjien kuin muiden ammattiryhmien keskuudessa. Noin 15 prosenttia vastaajista ei koe itsenäisyyttä eikä Suomen tulevaisuutta kohtaan mitään tunteita – ne koetaan merkityksettömiksi.