Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osa työttömyysturvan lakimuutoksista jatkuu pitkälle kevääseen – helpottavat lomautettujen ja työttömien tilannetta

Useat työttömyysturvan väliaikaiset lakimuutokset jatkuvat maaliskuun loppuun asti. Muutoksilla on helpotettu lomautettujen ja työttömien tilannetta ja etuushakemusten käsittelyä koronaepidemian aikana. Työttömyysturvan omavastuupäivien, työssäoloehdon ja enimmäisajan poikkeukset päättyvät vuoden lopussa, kerrotaan Kelan tiedotteessa. Lait odottavat vielä presidentin vahvistusta.

Aiemmin Kela tiedotti, että työttömyysetuuden suojaosan korotus pysyy voimassa tämän vuoden loppuun.

Uuden tiedotteen mukaan suojaosa on maaliskuun loppuun asti korotettu 500 euroon, jos sovittelujakso on kuukausi, ja 465 euroon, jos sovittelujakso on 4 viikkoa. Suojaosa tarkoittaa rahamäärää, jonka työtön työnhakija voi ansaita ilman että se pienentää työttömyysetuutta. Korotettu suojaosa koskee niitä sovittelujaksoja, jotka alkavat viimeistään 31. maaliskuuta 2021.

Liikkuvuusavustusta voi saada 31. maaliskuuta asti kokoaikatyön työmatkaan, jos päivittäinen edestakainen työmatka kestää yli 2 tuntia. Liikkuvuusavustusta voi saada myös henkilö, joka muuttaa työn perässä.

Työtulot sovitellaan niin ikään 31. maaliskuuta asti yhteen 4 viikon tai kuukauden mittaisissa jaksoissa, vaikka jaksoon sisältyisi päiviä, joina hakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Jakson aikana maksetut palkat siis huomioidaan sovittelussa, vaikka palkan maksupäivältä ei olisi oikeutta työttömyysetuuteen. Tämän vastineeksi sovittelujakson aikana maksettavaa palkkaa ei muunneta vastaamaan kuukausipalkkaa, vaan se otetaan huomioon sellaisenaan.

Lisäksi yrittäjä voi itse ilmoittaa Kelaan koronaepidemian takia muuttuneet tulonsa, jotka sovitellaan yhteen etuuden kanssa. Tavallisesti yritystoiminnan tulojen sovittelussa on käytetty edellisen vuoden verotustietoja.