Osa työttömyysturvan lakimuutoksista jatkuu pitkälle kevääseen – helpottavat lomautettujen ja työttömien tilannetta

Useat työttömyysturvan väliaikaiset lakimuutokset jatkuvat maaliskuun loppuun asti. Muutoksilla on helpotettu lomautettujen ja työttömien tilannetta ja etuushakemusten käsittelyä koronaepidemian aikana. Työttömyysturvan omavastuupäivien, työssäoloehdon ja enimmäisajan poikkeukset päättyvät vuoden lopussa, kerrotaan Kelan tiedotteessa. Lait odottavat vielä presidentin vahvistusta.

Aiemmin Kela tiedotti, että työttömyysetuuden suojaosan korotus pysyy voimassa tämän vuoden loppuun.

Uuden tiedotteen mukaan suojaosa on maaliskuun loppuun asti korotettu 500 euroon, jos sovittelujakso on kuukausi, ja 465 euroon, jos sovittelujakso on 4 viikkoa. Suojaosa tarkoittaa rahamäärää, jonka työtön työnhakija voi ansaita ilman että se pienentää työttömyysetuutta. Korotettu suojaosa koskee niitä sovittelujaksoja, jotka alkavat viimeistään 31. maaliskuuta 2021.

Liikkuvuusavustusta voi saada 31. maaliskuuta asti kokoaikatyön työmatkaan, jos päivittäinen edestakainen työmatka kestää yli 2 tuntia. Liikkuvuusavustusta voi saada myös henkilö, joka muuttaa työn perässä.

Työtulot sovitellaan niin ikään 31. maaliskuuta asti yhteen 4 viikon tai kuukauden mittaisissa jaksoissa, vaikka jaksoon sisältyisi päiviä, joina hakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Jakson aikana maksetut palkat siis huomioidaan sovittelussa, vaikka palkan maksupäivältä ei olisi oikeutta työttömyysetuuteen. Tämän vastineeksi sovittelujakson aikana maksettavaa palkkaa ei muunneta vastaamaan kuukausipalkkaa, vaan se otetaan huomioon sellaisenaan.

Lisäksi yrittäjä voi itse ilmoittaa Kelaan koronaepidemian takia muuttuneet tulonsa, jotka sovitellaan yhteen etuuden kanssa. Tavallisesti yritystoiminnan tulojen sovittelussa on käytetty edellisen vuoden verotustietoja.

Kelan toimeentulotuista 13 prosenttia maahanmuuttajille

Kela ei kelpuuttanutkaan Taksi Helsingin halvinta tarjousta – "On harmittavaa, kun aina puhutaan siitä, että Kela valitsee halvimman mahdollisen"

Tietoa Kelalta

Joidenkin väliaikaisten muutosten voimassaolo päättyy vuoden lopussa.

Työttömyysetuushakemuksia käsitellään 1.1.2021 lähtien seuraavalla tavalla:

Työttömyysetuutta voi saada 5 omavastuupäivän jälkeen. Jos työttömyysetuuden maksaminen on alkanut viimeistään 31.12.2020, omavastuupäiviltä voidaan maksaa työttömyysetuutta.

Työttömyyspäivärahan enimmäisaika alkaa kulua, eli peruspäivärahaa voi saada korkeintaan 300 tai 400 päivää työhistorian pituuden mukaan. Enimmäisaika ei ole kulunut lomautetuilla 16.3.–31.12.2020 ja kokonaan työttömillä 1.7.–31.12.2020.

Työttömyyspäivärahan työssäoloehto palautuu 26 viikkoon. Työttömyysetuuden hakija voi saada Kelan peruspäivärahaa, jos hän on ollut töissä 26 viikkoa edeltävien 28 kuukauden aikana ja jos myös muut ehdot täyttyvät. Lyhyttä, 13 viikon työssäoloehtoa sovelletaan, jos peruspäivärahan maksaminen on alkanut viimeistään 31.12.2020.

Te-palvelut tutkii, onko lomautetun yritystoiminta pää- vai sivutoimista.

Työttömän työnhakijan pitää tehdä työllistymissuunnitelma te-palveluissa. Jos suunnitelmaa ei tee, voi menettää työttömyysetuuden.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut