Joulupöytä kaipaisi päivitystä noin joka kolmannen (31 prosenttia) suomalaisen mielestä, selviää ruoan maahantuojayrityksen Lejoksen Joulu on sun -kyselytutkimuksesta.
Suurin osa perinteisistä herkuista kuuluu enemmistön mielestä edelleen joulupöytään. Vähiten sijaa suomalaisten joulussa on lipeäkalalla, jota pitää aikansa eläneenä 29 prosenttia.
Melko moni pitää vanhanaikaisena myös rosollia, jonka päivittämistä toivoo joka kuudes (15 prosenttia). Toisaalta vielä useampi (16 prosenttia) näkee, että rosolli on joulun tärkeimpiä ruokia. Rosolli siis jakaa suomalaisten mielipiteet varsin jyrkästi.
Päivitystä kaipaavien listan kärkeen kohoavat myös maksalaatikko (14 prosenttia), luumu-rusinakeitto ja -kiisseli (13 prosenttia) sekä karjalanpaisti (10 prosenttia).
Kattauksesta poistuvien ruokien tilalle suomalaiset toivovat kyselyn mukaan uusia kasvisruokia (27 prosenttia) ja kalaruokia (25 prosenttia) sekä terveellisempiä vaihtoehtoja tavanomaisille jouluruoille (21 prosenttia). Noin viidennes (19 prosenttia) maustaisi joulupöytää kansainvälisillä herkuilla.
– Pyrkimys terveellisempään syömiseen liittyy laajempaan hyvinvointitrendiin, joka on ollut jo pitkään pinnalla, mutta nyt korona-aikana siihen panostetaan entistä enemmän, kommentoi tiedotteessa Lejoksen markkinointijohtaja Katri Heinonen.
Poikkeuksen terveellisyystrendiin tekevät 18–24-vuotiaat, joista lähes kaksi viidestä (37 prosenttia) toivoo uusia vaihtoehtoja erityisesti joulun jälkiruokiin ja makeaan herkutteluun.
Tyytyväisimpiä joulun perinneherkkuihin ovat kyselyn mukaan sekasyöjät. Heistä vain hieman useampi kuin joka neljäs (28 prosenttia) näkee joulupöydän antimissa päivitystarpeita.
Muutosta kaipaavat erityisesti joustavaa kasvissyöntiä eli fleksitarismia noudattavat kuluttajat, peräti 66 prosenttia. Myös siipikarja-, kala-, kasvis- ja vegaanista ruokavaliota noudattavat kuluttajien enemmistö (56 prosenttia) päivittäisi joulupöytää.
Uudistuksenhaluisimpia ovat nuoret aikuiset eli 18–24-vuotiaat, joista kaksi viidestä (42 prosenttia) kaipaa vaihtelua. Sen sijaan 55–75-vuotiaista joulupöytää muuttaisi vain joka neljäs (25 prosenttia).
Suomalaisten joulunviettoa kartoittaneeseen kyselytutkimukseen osallistui 1 055 18–75-vuotiasta vastaajaa.