40 kilosta piparitaikinaa syntyi koululaisten käsissä herkullinen näyttely

Daniel Roots, Vesa Pesonen ja Kasper Sundman tekevät possunpunaista ja -muotoista taloa. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

Sipoonlahden koulussa on käsillä yksi vuoden kohokohdista. Perjantaina 11. joulukuuta koulun tiloihin rakennetaan näyttely yhdeksäsluokkalaisten kotitaloustunneilla valmistamista piparkakkutaloista.

Perinteiseen tapaan koulun oppilaat pääsevät valitsemaan taloluomusten joukosta oman suosikkinsa äänestämällä.

Voittaja julistetaan 17. joulukuuta osana koulun virtuaalista joulukalenteria.

– Tämä taitaa olla jo kahdeksas vuosi kun koulussamme järjestetään piparkakkutalojen rakennuskilpailu, Sipoonlahden koulun kotitalouden ja terveystiedon opettaja Mia Peltonen laskee.

Peltonen on luotsannut piparkakkutaloprojekteja yhdessä koulun toisen kotitalousopettaja Sallaroosa Hämeen kanssa.

– Tämä on näyttävä projekti koko koululle, jossa oppilaat pääsevät esittelemään taitojaan ja osaamistaan. Vaikka kyseessä on leikkimielinen kilpailu, tämä on samalla arvosteltava näyttötyö pitkäksi valinnaisaineeksi kotitalouden valinneille oppilaille, Häme toteaa.

Iiris Salmi koristeli paiparkakkutaloa, joka on kunnianosoitus koulun suositulle englannin- ja ruotsinkielen opettajalle. Ulla Yliherne

Kilpailuun osallistuu tänä vuonna noin 15 erilaista taloluomusta, joiden rakentamisesta ovat vastanneet 45 oppilasta. Kilpailuun kuuluu, että jokainen ryhmä suunnittelee ja piirtää itse talonsa kaavat.

– Tänä vuonna olemme ensimmäistä kertaa rakentaneet piparkakkutaloja myös kahdeksasluokkalaisten kanssa. He käyttävät valmiita rakennuskaavoja, mutta ideana on, että kahdeksasluokkalaiset pääsevät tutustumaan piparitaikinaan materiaalina ja tutkimaan mihin kaikkeen se taipuu jo ennen yhdeksännen luokan valinnaiskurssia, Häme kertoo.

Jokainen oppilasryhmä valmistaa yhden satsin piparkakkutaikinaa itse, mutta talojen rakentamiseen käytetään myös useita kymmeniä kiloja valmistaikinaa.

– Tilasimme koulumme tänä vuonna 40 kiloa piparkakkutaikinaa, Häme laskee.

Eemeli Hämäläisen ja Aaron Pulkkisen tekemä London Bridge on koristeltu värikkäästi. Ulla Yliherne

Mimosa Iskaniuksen käsissä piparitaikinasta on syntynyt 36 erinäköistä ja kokoista palaa. Niistä Iskarius kokoaa parinsa kanssa nallejen kartanon.

– Paloja on niin monta, että rakentamisen kanssa voi tulla kiire. Onneksi meillä on enää terassipalat tekemättä. Sitten pääsemme koristelemaan taloa, Iskarius sanoo.

Mimosa Iskanius esitteli tekemäänsä kaavaluonnosta tulevasta nallejen piparkakkukartanosta, joka koostuu 36:sta eri palasta. Ulla Yliherne

Aikatauluhaasteet vaivaavat myös Vesa Pesosta, Daniel Rootsia ja Kasper Sundmania, joiden suunnitelmissa on rakentaa possunmuotoinen talo.

– Talon kaikki osat ovat jo valmiina, mutta päällystämme ne vaaleanpunaisella sokerimassalla. Oikean värisävyn saaminen vie aikaa, Pesonen kertoo.

– Voi olla, että valmista tulee vasta ystävänpäivänä, mutta hei, vaaleanpunainen sopii siihenkin teemaan, kolmikko nauraa.

Piparkakkutaikinasta valmistuvaa maatilaan oppilaat ovat rakentaneet myös eläimiä. Ulla Yliherne

Katariina Lokki ja Ella van Diiken ovat jo kokoamassa paloista karusellia sekä junaa, jotka ovat osa kaksikon huvipuistorakennelmaa.

– Monena aikaisempana vuotena kisassa on ollut mukana pelkkiä taloja. Me halusimme erottua joukosta, kaksikko perustelee.

Alexandros Telemachoun ja Alise Laasonen koristelivat piparkakkutalonsa seiniä. Teos on saanut idean Hannu ja Kerttu -sadusta, jossa noita houkutteli lapset piparkakkutaloon. Ulla Yliherne

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut