Turvallisuuden tunne ei ole itäisen Uudenmaan seutukunnissa juuri laskenut – huolia hälventäisi poliisipartioiden ja valvonnan näkyminen

Poliisipartioiden lisääminen, rikottujen paikkojen korjaaminen heti ja esimerkiksi päihdepalveluiden lisääminen korjaisi hieman itäisen Uudenmaan asukkaiden turvallisuuden tunnetta, todetaan väestölle tehdy kyselyn yhteenvedossa. Aada Hotti

Suurin osa itäisen Uudenmaan asukkaista tuntee olonsa turvalliseksi, kertoo tuore turvallisuuskysely muun muassa Askolassa, Lapinjärvellä, Loviisassa, Myrskylässä, Porvoossa, Pukkilassa ja Sipoossa.

Porvoolaisista neljäsosa kokee koronan heikentäneen turvallisuuden tunnettaan – huolipaikkoja ovat ostoskeskusten ympäristöt, hämärät kujat ja kapeat pientareet

Turvallisuuskyselyn vastausten mukaan 86 prosenttia kuntalaisista itäisellä Uudellamaalla tuntee olonsa turvalliseksi tai melko turvalliseksi.

Luku on suurin piirtein sama kuin kaksi vuotta sitten.

–Yleinen turvallisuuden tunne on pysynyt lähes ennallaan vuoteen 2018 verrattuna, toteaa Maria Andersson, Itä-Uudenmaan ja Porvoon turvallisuustyöryhmien puheenjohtaja.

Turvalliseksi tai melko turvalliseksi olonsa koki 86 prosenttia vastaajista. Kaksi vuotta sitten luku oli lähes sama.

Tänä vuonna kysyttiin erikseen koronan vaikutuksesta. Vastaajista 21 prosentin mielestä se on vaikuttanut melko paljon ja 3 prosentin mielestä erittäin paljon. Korona oli vaikuttanut eniten 45-74-vuotiailla vastaajilla.

Julkisille paikoille toivottiin myös tarkempaa päihteiden käytön valvontaa.

Itä-uusimaalaisia huolestuttavien asioiden kärjessä oli rikollinen toiminta kuten huumeiden käyttö tai huumekauppa, paikkojen rikkominen ja töhryt sekä yleinen rikollisuuden lisääntyminen.

Huolta aiheuttavat myös erilaiset sosiaaliset ongelmat kuten ihmisten syrjäytyminen ja työttömyyden lisääntyminen sekä liikennekäyttäytyminen.

Koronatartunnan saaminen huolestutti myös.

Toimenpiteinä tuon listan asioiden parantamiseksi nousi kärkeen muun muassa poliisipartioiden näkyvyyden sekä päihde- ja mielenterveyspalvelujen lisääminen, avoimien tilojen lisääminen nuorille sekä töhrittyjen tai rikottujen paikkojen nopea korjaaminen. Julkisille paikoille toivottiin myös tarkempaa päihteiden käytön valvontaa.

Turvattomuutta herättävien paikkojen kärkeen nousivat muun muassa kuntien keskukset, ostoskeskusten ympäristöt, tietyt lähiöt, pimeät ja hämärät kujat, puistot ja niin edelleen.

Itä-Uudenmaan turvallisuustyöryhmän sihteeri Santeri Pohjolainen kertoo, että vastaajista 32 prosenttia oli viimeisen kahden vuoden aikana soittanut hätänumeroon 112 ja 26 prosenttia oli ollut tekemisissä pelastuslaitoksen kanssa onnettomuuden, tapaturman tai sairauskohtauksen vuoksi.

Poliisin kanssa rikosasioissa oli asioinut 19 prosenttia vastaajista.

– Kritiikkiä tuli muun muassa palvelun saamisesta ruotsin kielellä kriisitilanteessa. Asianosaiset viranomaiset käsittelevät näihin liittyvät palautteet, Pohjolainen lupaa.

Työryhmä on Maria Anderssonin mukaan käynyt läpi kyselyn tulokset ja kukin kunta käsittelee omat kuntakohtaiset tuloksensa omissa ryymissään.

– Suuret kiitokset kaikille kyselyyn vastanneille arvokkaista näkemyksistä, Andersson kiittää.

Turvallisuuskysely

Itä-Uudenmaan alueen kuntien yhteinen turvallisuuskysely tehtiin 14.9.-4.10. ja mukana olivat Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila, Sipoo sekä SILMU-kylät.

Joka toinen vuosi tehtävään kyselyyn sai vastata sähköisesti tai paperilomakkeella kunkin kunnan osoittamassa paikassa.

Kaksi vuotta sitten saatiin 721 ja tänä vuonna peräti 1844 vastausta. Vastaajista 65 prosenttia oli naisia ja ahkerimmin vastasivat 25-64 -vuotiaat. Alle 15 -vuotiaita vastaajia oli 25 prosenttia, näistä valtaosa Sipoosta. Kyselyn sisältöä uudistettiin tänä vuonna.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut