Valtuusto puhui pitkään Sipoo-lisästä ja iltapäivätoiminnan maksuista

Sipoo-lisää ei leikata, mutta iltapäivätoiminnan maksuihin tulossa korotus.

Pasi Huuhtanen

Kotihoidontuen kuntalisä, niin sanottu Sipoo-lisä, säilyy entisellään. Kunnanhallitus esitti lisään 40 euron leikkausta, mutta valtuuston enemmistön voitti kokoomuksen esitys, että tuki pysyy entisellään.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan maksut sen sijaan ovat nousemassa. Päätöksen maksuista tekee sivistysvaliokunta, mutta valtuuston hyväksymä budjetti on tehty sillä oletuksella, että maksuja nostetaan lain salimaan maksimiin.

Maksimiveloitus iltapäivätoiminnasta on 120 euroa alle kolmen tunnin ajalta ja 160 euroa yli kolmelta tunnilta.

Tapio Virtanen (sd.) esitti Sipoo-lisään välimallia, jossa lisää olisi leikattu 20 euroa kuukaudessa. Virtasen kompromissiehdotus hävisi pienimmällä mahdollisella eli yhden äänen erolla 22-21 kokoomuksen esitykselle.

Kokoomuksen ehdotus voitti kunnanhallituksen esityksen äänin 24-19. Sipoo-lisä pysyy 200 eurossa. Sisarlisä säilyy myös ennallaan 40 eurossa.

Lisä olisi leikkausten jälkeenkin säilynyt kärkipaikoilla Uudenmaan kuntalisien joukossa. Kun leikkauksia ei tehty, se on sivistysjohtaja Jukka Pietisen mukaan Uudenmaan paras.

Se alkaa kuulostaa jo kommunismilta.

Kristiina Ovaskainen

Iso osa valtuutetuista uskoi, että lisän pienentäminen olisi heikentänyt kunnan imagoa ja saattanut vaikuttaa siihen, että lapsiperheet eivät enää halua muuttaa Sipooseen.

Kokoomuksen Juha Salo esitti, että 40 euron leikkaus kotihoidon tukeen voisi tuoda Sipoossa 10 uutta lasta päiväkoteihin.

– Kotihoidon tuki on varmaan ollut taloudellisestikin kannattava. Jos kymmenen lasta tulisi päivähoitoon, päätyisimme siihen, että säästö on miinusmerkkinen.

Salo uskoi myös, että tuen leikkaus sotkisi perheiden taloussuunnittelua.

– Valinnanvapaus ja perheille annettu lupaus ovat tärkeitä asioita. Sitä paitsi perheet ovat suunnitelleet talouttaan pariksi vuodeksi. (Leikkaaminen) ei ole ollenkaan sellaista lapsiperhepolitiikka, jota pitäisi harjoittaa.

Toisenlaisiakin kantoja oli.

– Tämä liittyy isompaan kokonaisuuteen. Emme mielellään leikkaa mitään heikommassa asemassa olevilta emmekä myöskään lapsiperheiltä, Tapio Virtanen sanoi .

Virtanen linkitti Sipoo-lisän leikkaamisen toiseen lapsiperheisiin kohdistuvaan heikennykseen eli suunnitelmaan nostaa lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksut lain sallimaan enimmäismäärään.

–  Emme voi toisaalla hyväksyä erinomaisella tasolla olevaa tukimuotoa, jos toisaalla ollaan menossa huonoimpaan mahdolliseen tasoon, Virtanen jatkoi.

Vihreiden Lilli Kahri kertoi vihreiden kannattavan Tapio Virtasen kompromissiesitystä.

– Kotihoidon tuki säilyy erittäin hyvällä tasolla, vaikka siitä leikattaisiin 20 euroa. Pitää muistaa, että meillä saa tukea kolmivuotiaaksi asti toisin kuin monessa muussa kunnassa.

Virtasen esitys sai kannatusta myös RKP:n valtuutetuilta. Charlotta Engblom ja Clara Lindqvist kertoivat tukensa myös puheenvuoroissaan.

Kokoomuksen Ari Oksanen piti outona, että kuntalisää ollaan pudottamassa ja samaan aikaan puhutaan lapsiystävällisen Sipoon puolesta.

– Epäloogista, hän sanoi.

Oksanen laskeskeli, että yhden tai puolentoista lapsen siirtyminen kunnan varhaiskasvatuksen puolelle veisi leikkauksesta aiheutuvat lisät pois.

Valtuuston puheenjohtaja Heikki Vestman (kok.) kertoi uskovansa, että 20 euroa kuukaudessa voi olla ratkaiseva summa siihen, että jokin perhe tekee kotihoidon ratkaisunsa eri tavalla, eli isä voi jäädä kotiin.

Timo Rope (Liike Nyt) ei uskonut tätä.

– Olen viiden lapsen isä. Jos joku tulee sanomaan minulle, että jossain perheessä tehdään kotihoidon ratkaisu 20 euron perusteella, niin ei tehdä. Ei varmasti tehdä. Tämä keskustelu on tietyllä tavalla aivan hirvittävää hurskastelua. Ja se on masentavaa. Kompromissiehdotus 20 euron leikkauksesta on todella hyvä. Koko keskustelu 20 eurosta on ollut pikkaisen masentava, Rope sanoi.

Iltapäivätoiminnan maksuissa sosiaalidemokraatit ja vihreät esittivät maksujen porrastamista tulojen mukaan sekä sitä, että maksuja ei koroteta.

Esitys sai kiivaitakin vastustuspuheenvuoroja.

– Ei voida lähteä siitä, että kaikkia selkeästi perheille kuuluvia maksuja siirretään yhteiskunnan maksettavaksi. Se alkaa kuulostaa kommunismilta, Kristiina Ovaskainen (ps.) sanoi.

Valtuustossa löytyi myös melko laajasti toive, että sivistysvaliokunta maksuista päättäessään ei korota niitä lain sallimaan maksimiin.

Mikäli maksut nostetaan maksimiin, ne nousisivat 40 euroa kuukaudessa toiminnassa olevaa lasta kohden.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaj Lindqvist (r.) muistutti valtuutettuja siitä, että Sipoossa valtuusto ei määrää maksujen suuruutta, vaan valiokunnat. Valtuusto määrittää raamit ja voi ilmaista vahvan tahtotilansa, mutta vasta valiokunnissa päätetään, miten erilaiset maksut kohdennetaan. Menettely on harvinainen Suomen kunnallispolitiikassa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut