Sipoossa kolaroitiin viime vuonna hirvieläimen kanssa 116 kertaa – yksinään kaatolupien isompi määrä ei pudota lukuja, vaan myös autoilijan on tiedostettava eläinten arvaamattomuus

Hirvieläinkolarien määrä on lisääntynyt Sipoossa.

Laura Heino

Tilastokeskuksen riistaonnettomuustilaston mukaan Sipoossa sattui vuonna 2019 yhteensä 116 hirvieläinkolaria.

Nousua vuoteen 2018 oli noin 38 prosenttia. 2018 Sipoossa sattui 84 hirvieläinkolaria. Eläinkolareiden määrä alueella on nousussa. 2017 niitä oli 73.

Viime vuonna hirvieläimistä kolaroitiin Sipoossa eniten valkohäntäpeuran kanssa, 63 kertaa.

Tilastokeskus jaottelee eri eläinten kanssa tapahtuneet kolarit myös sen mukaan, ovatko ne tapahtuneet moottoritiellä, moottoriliikenne-, valta-, kanta- vai seututiellä, kunnan tiellä, yksityisellä tiellä tai muulla maantiellä.

Valkohäntäpeurakolareista 29 tapahtui muulla maantiellä, 26 seutu- ja 8 yksityistiellä.

Peurat ja kauriit pitävät tilastokärkeä myös tänä vuonna Sipoossa tapahtuneissa hirvieläinkolareissa. Laura Heino

Metsäkauriin kanssa kolaroitiin 35 kertaa. Niistä 21 sattui muulla maantiellä, 9 seutu-, 3 yksityisellä - ja 2 moottoritiellä.

Hirven kanssa pelti rytisi muulla maantiellä 8 kertaa, seututiellä 5, moottoritiellä 2 ja yksityisellä tiellä kerran. Villisikakolareita sattui 2, molemmat moottoritiellä.

Kuten kaikki eläimet, myös villisiat ovat vaarallisia joutuessaan moottoritieaitojen väliin. Silloin ne yleensä poukkoilevat kaistojen yli ja ovat arvaamattomia. Villisikoja Sipoossa liikkuu useita kymmeniä.

Hirvieläinkaatolupien suurempi määrä ei yksinään riitä laskemaan kolareiden määrää.

– Hirvieläinkolarit ovat monen tekijän summa, Sipoon riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Lasse Karjalainen toteaa.

Kolarien välttämiseksi liikenteessä on syytä olla tarkkaavainen tiettyinä aikoina, vaikka vahinkoja sattuu yllättävissäkin tilanteissa ja paikoissa. Kriittisimpiä aikoja ovat tunti ennen ja jälkeen auringonnousun ja -laskun. Myös eläinten kiima-aika ja yleensäkin märkä tai pimeä keli vaativat enemmän tarkkuutta ratissa.

– Jos metsän puolella kiiltää jokin, se voi olla eläimen silmä, tällöin kannattaa olla varuillaan, mies vinkkaa.

Hirvieläinten aiheuttamat vahingot näkyvät etunenässä liikenteessä, mutta myös metsä- ja maataloudessa. Myös eläinten kulkureiteille rakennetaan, jolloin asutusaluekaan ei ole metsäistä tietä turvallisempaa.

– Hirvieläimet viihtyvät yllättävän lähellä ihmisasutusta.

Sipoon runsain hirvikanta on moottoritien ja rannikon välissä. Pohjoisosassa hirvikanta on heikompi. Peuroja ja kauriita esiintyy melko runsaasti koko kunnassa. Tänä vuonna hirvieläinkolareita on ollut noin 130.

Näillä teillä rysähtää usein peuran tai kauriin kanssa – Öljytie on varsinainen hirvieläinrysä Sipoossa

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut