Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkiluodon vakavan häiriön syy onnistuttiin jäljittämään

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen 10. joulukuuta sattuneen vakavan häiriötilanteen syy oli vika reaktorin jäähdytysveden puhdistusjärjestelmässä, tiedottaa Säteilyturvakeskus (STUK). Olkiluoto 2 -yksikön jäähdytysveteen pääsi radioaktiivisia aineita sisältävää suodatinmateriaalia, joka nosti hetkellisesti säteilytason jäähdytyspiirissä. Reaktorin polttoaine ei vaurioitunut, joten uhkaa haitallisesta radioaktiivisesta päästöstä ei ollut.

Tapahtumasta ei tiedotteen mukaan aiheutunut sellaista radioaktiivista päästöä, jolla olisi ollut vaikutusta ihmisille tai ympäristölle. Laitoksen työntekijät eivät myöskään altistuneet säteilylle.

Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikön tilanne on tiedotteen mukaan nyt vakaa ja Teollisuuden voima (TVO) jatkaa tilanteen selvittämistä ja korjaustoimenpiteitä. Säteilyturvakeskus valvoo tehostetusti TVO:n työtä, ja jatkoi valvontaa kuluneen yön yli. Säteilytilanne laitoksella ja laitoksen ympäristössä on normaali.

Häiriötilanteessa laitoksen turvallisuusjärjestelmät käynnistyivät automaattisesti reaktorin jäähdytyspiirin kohonneen säteilyn takia. Laitoksen henkilökunta aloitti ohjeiden mukaiset toimenpiteet ihmisten suojaamiseksi ja tilanteen selvittämiseksi kerrotaan STUKin tiedotteessa. STUK jatkaa Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kakkosyksikön korjaustoimenpiteiden tehostettua valvontaa. TVO on aamulla purkanut organisaationsa varautumistilanteen ja tekee töitä normaalien menettelyjen mukaan.

Vakavan häiriötilanteen ilmettyä torstaina kello 12.22 laitos ajettiin niin sanottuun kylmäseisokkiin, jotta pikasulun aiheuttaneen häiriön syytä voitiin alkaa selvittämään. Jo tuolloin vakavan häiriön mahdolliseksi syyksi epäiltiin laitoksen reaktoriveden puhdistusjärjestelmän vikaantumista. Säteilytason tilapäinen kohoaminen laitoksen sisällä johti täysimittaisen valmiustoiminnan aloittamiseen Säteilyturvakeskuksessa ja Olkiluodon ydinvoimalaitoksella.

STUKin säteilymittausauto tekee tänään varmentavia mittauksia Olkiluodon lähialueilla.

Tapahtuma ei vaikuta Olkiluoto 1 -yksikön toimintaan tai Olkiluoto 3 -yksikön rakentamiseen. Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa on kaksi käyvää laitosyksikköä (OL1 ja OL2) sekä käyttöönottovaiheessa oleva kolmas yksikkö (OL3).