Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joona Toivio: Ihan hyvä jos minua kutsutaan suomalaiseksi teräsmieheksi

Jalkapallo: EM-kisojen kautta voi avautua uusia työmahdollisuuksia.

Ammattilaisjalkapalloilija Joona Toivio pelaa Ruotsin pääsarjaa Allsvenskania. Göteborilaisseura BK Häcken ja Allsvenskan julkisti tilastoja ja Toiviota tituleerataan suomalaiseksi teräsmieheksi.

Sipoolaislähtöinen Toivio on pelannut tällä kaudella 90 minuuttia eli täydet minuutit kaikissa peleissä. Toivio urakoi siis 30 Allsvenskanin peliä putkeen jokaisen minuutin.

Pitää myös muistaa, että Huuhkajien luottotoppari pelasi tällä kaudella myös neljä A-maajoukkueen kovaa peliä. Toivio on läpi koko uransa ollut nopea juoksija ja fysiikaltaan todella sitkeän vahva. Pitkänä pelaajana hän on myös todella ulottuva.

BK Häcken pelasi loistavan kauden ja tuli kolmanneksi sarjassa. Toivion peliminuutit herättivät Ruotsissa kunnioitusta laajemminkin.

– Kuulostaa ihan hyvältä, että kutsuvat supermieheksi. Olen päässyt pelaamaan ilman loukkaantumisia ja tiheä ottelurytmi sopii minulle ihan hyvin. Kun oli yhdessä vaiheessa vain yksi peli viikossa, niin silloin tuntui kropassa vähän heikommalta, hän naurahtaa.

Hän iloitsee Ruotsin liigan mitalista, niin samalla seura pääsi myös Euroopan kentille. Toiviolla on vuosi jäljellä sopimuksesta ja vielä ei ainakaan ole jatkosta keskusteltu.

Hyvä ikkuna näyttää taitoja.

– Ensi kesän EM-kilpailut ovat pitkällä tähtäimellä suunnitelmissa. Jos kisoissa pelaa hyvin, niin silloin saattaa tulla mielenkiintoisia tarjouksia muista seuroista. Siinä on hyvä ikkuna näyttää taitoja, niin kenties se avaisi vielä muita teitä edetä uralla.

Jalkapallon MM-karsintalohkot on arvottu ja Suomi arvottiin karsintojen D-lohkoon. Vastassa ovat hallitseva maailmanmestari Ranska, Ukraina, Bosnia ja Hertzegovina ja Kazakstan. MM-karsinnat pelataan kymmenessä karsintalohkossa (A–J). Lohkojen voittajat etenevät Qatarin vuoden 2022 MM-kisoihin.

– Ei ole helppoja pelejä luvassa, kaikki ovat kovia maita. Bosnia ja Hertzegovinan tulo vielä lohkoon oli paha yllätys. Suomi on osoittanut olevan yhtenäinen joukkue, ja kestää myös vaihdoksia. Ranskaa vastaan tuli hyvä osoitus, että Suomellakin alkaa ringissä olla osaamista ja leveyttä. Oli tosi mielenkiintoista katsoa penkiltä alkupeli Ranskaa vastaan ja hypätä johtoasemassa kentälle. Kyllähän siinä oli mahtava tulla mukaan peliin ja hyvin me hallitsimme tilannetta, hieno peli. Huuhkajilla on todella yhtenäinen ryhmä ja hyvähenkinen kilpailu pelipaikoista, Toivio sanoo.

Toivio viettää perheineen joulun ja vuodenvaihteen Suomessa. Työt Ruotsissa alkavat tammikuun alussa ja pelit Ruotsin cupissa helmikuussa. Sitä ennen Toiviot lomailevat kotimaisemissa.

– Onhan tämä arki nyt vähän erilaista, kun on kaksi pientä lasta. Osittain olen ollut paremmassa kunnossa, kun treenien ja pelien jälkeen nollaa ajatukset lasten kanssa leikkiessä. Keravalla on nyt meidän Suomen pään pesä. Tämä on keskeisellä paikalla, kun ajattelee logistiikkaa, tuttavia, sukulaisia ja lentokenttää. Täällä Suomen päässä on mukava olla perheellisenä.

Toiviot viihtyvät myös Göteborgissa.

– Seuramme on kyllä hoitanut asiat aivan loistavasti. Pelaajat olivat keväällä hetken lomautettuna, mutta nyt pelasimme kauden loppuun normaalisti. Pieni loma on paikallaan ja sitten innolla uuteen kauteen. Onhan tämä ollut erikoinen kausi, lyhyt ja tiivis.

Ruotsin pääsarjassa syötöt Toivio on saanut perille 82.8 prosenttisesti, joka on topparilta kova luku. Mikään väärin pelaaja hän ei myöskään ole, sillä tuomarit ovat näyttäneet hänelle Ruotsissa vain yhtä keltaista korttia. Punaista Joonan ei ole tarvinnut katsoa lainkaan. Yhden maalinkin Toivio pystyi tekemään Ruotsin sarjassa.

– Sijoituksena kolmas sija on kyllä loistava saavutus, mutta vähän huono maku silti jäi. Tämän vuoden sarjassa pelit menivät ristiin ja isotkin seurat olivat vaikeuksissa. Välillä meillä oli suvantovaihe, joten mahdollisuudet oli parempaan sijoitukseen. Kovia pelejä oli paljon ja kyllä Malmö FF ansaitsi voittonsa. Europa Conference League karsintaan päästään seurana Euroopan kentille.