Kinkkutempun keräys alkaa perjantaina – Näin helposti kierrätät joulun paistinrasvat, joista tehdään Neste MY uusiutuvaa dieseliä Porvoossa

Viidettä joulua peräkkäin järjestettävä kiertotaloustempaus Kinkkutemppu starttaa perjantaina 18. joulukuuta.

Kinkkutemppu on helppoa kotipaikkakunnasta riippumatta, sillä jouluruokien paistinrasvoille avataan lähes 350 keräyspistettä ympäri Suomen.

Itäisellä Uudellamaalla pisteet ovat Porvoossa K-Citymarketissa asiakasautohallissa lehtikeräyspisteen vieressä, Nesteen asemilla Tarmolassa ja Gammelbackassa, sekä Loviisassa Neste Ankkurituulessa, Sipoossa K-supermarket Basilikassa ja 6-tien varressa Neste Pukaron Paronissa Lapinjärvellä.

Tempauksessa rasvat tulee pakata kartonkitölkkiin ja viedä lähimpään keräyspisteeseen.

Keräyspisteisiin voi palauttaa paistinrasvoja koko joulunpyhien ajan 8.1.2021 saakka.

Kinkku, kala, kalkkuna tai vaikka seitan – ruokalajilla ei ole väliä, sillä kaikkien jouluruokien paistinrasvat voi kierrättää uusiutuvaksi dieseliksi.

Keräyspisteitä löytyy kaikkien K-Citymarketien ja lukuisten muiden K-ruokakauppojen, Neste ja Neste K -asemien yhteydestä, jossakin kuntien jätepisteiltä.

Paistinrasvojen palautus onnistuu siis helposti esimerkiksi kauppareissun yhteydessä.

Viime jouluna Kinkkutemppuun osallistui miltei 200 000 suomalaista kotitaloutta.

Nyt halutaan saada mukaan peräti 250 000 kotitaloutta. Tavoite ei ole mahdoton, sillä Suomessa paistetaan jouluisin jopa seitsemän miljoonaa kiloa kinkkua.

Kemianteollisuuden johtaja Susanna Aaltonen pitää kinkkutemppua hienona esimerkkinä yhteistyöstä, jossa on mukana toimijoita aina ruoan tuotannosta ja vähittäiskaupasta jätteiden lajitteluun, käsittelyyn ja raaka-aineiden uudelleenkäyttöön saakka.

– Kampanja sai alkunsa kahvipöytäkeskustelussa, ja nyt se järjestetään jo viidettä kertaa. Suomalaiset ovat todella ottaneet kiertotalouskampanjan omakseen.

Keräyspisteiltä Lassila & Tikanoja toimittaa paistinrasvat eteenpäin Honkajoki Oy:lle käsiteltäväksi. Tämän jälkeen rasvajäte jatkaa matkaansa Nesteen jalostamolle Porvooseen, jossa se saa lopullisen muotonsa Neste MY uusiutuvana dieselinä.

Muistathan, että tuot rasvan keräykseen vain kartonkisessa pakkauksessa. Paistinrasvoja ei saa kaataa viemäriin, koska rasva tukkii viemäriverkostoa. Rasvatukos on yleinen syy kotien viemäritukoksiin, ja pahimmillaan rasva on leikattava putkistosta pois. Jos lähelläsi ei ole Kinkkutemppu-keräyspistettä, hävitä paistinrasva kodin bio- tai sekajätteen mukana.

Lue lisää: www.kinkkutemppu.com.

Toimi näin:

1. Kaada jäähdytetty, mutta vielä juokseva rasva tyhjään kartonkitölkkiin.

2. Sulje tölkki tiiviisti, vaikkapa teipillä.

3. Anna rasvan hyytyä viileässä.

4. Vie rasva lähimpään keräyspisteeseen 18.12.2020–8.1.2021

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut