Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartunnan saaneilla viruksen vasta-aineet säilyvät yli puoli vuotta – THL pitää havaintoa lupaavana

Hyvin suurella osalla keväällä koronavirustartunnan saaneista oli edelleen vasta-aineita puolen vuoden jälkeen, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tutki, kuinka pitkään vasta-aineet säilyvät Sars CoV 2 -virustartunnan saaneilla. Tarkoitus oli myös arvioida mahdollisen suojan kestoa.

Aiemmassa THL:n ja Helsingin kaupungin tutkimuksessa havaittiin, että lähes kaikki koronavirustartunnan saaneet muodostivat vasta-aineita, jotka suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista myös säilyivät neljän kuukauden ajan.

Tutkimukseen kutsuttiin keväällä koronavirustartunnan saaneita, täysi-ikäisiä henkilöitä, joilla tartunnasta oli kulunut vähintään puoli vuotta aikaa.

Ensimmäiset verinäytteet otettiin marraskuun alussa. Tutkimukseen on toistaiseksi osallistunut 1 164 tutkittavaa viiden eri sairaanhoitopiirin alueelta.

Tutkimuksessa käytettiin mikroneutralisaatiotestiä, joka mittaa virusta neutraloivia vasta-aineita. Näitä vasta-aineita on tähän mennessä löydetty 91 prosentissa näytteistä.

– Se, että vasta-aineet säilyvät pitkään näin suurella osalla tartunnan saaneista on lupaava havainto, ja erityisesti neutraloivien vasta-aineiden löytyminen voi merkitä pidempikestoista suojaa uudelta tartunnalta, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin tiedotteessa.

Myös muissa viimeaikaisissa tutkimuksissa on nähty, että neutraloivat vasta-aineet säilyvät suurella osalla tartunnan saaneista siitä huolimatta, että vasta-aineiden kokonaismäärä laskee tartuntaa seuraavien kuukausien aikana.

Koronavirusinfektion seurauksena muodostuvaan immuunivasteeseen voivat vaikuttaa sekä viruksen ominaisuudet että yksilöiden väliset erot.

Vakavia infektioita aiheuttavat koronavirukset, kuten Sars ja Mers voivat tuottaa vasta-aineita, jotka säilyvät useita vuosia.

THL:n tutkimuksessa löytyi neutraloivia vasta-aineita kaikilta taudin sairastaneilta 129 henkilöltä, jotka olivat joutuneet sairaalahoitoon.

Myös muissa tutkimuksissa on nähty, että vakavan Covid-19 -taudin sairastaneilla vasta-aineita muodostuu suurempi määrä, jolloin vasta-aineet myös säilyvät pidempään.

Koronavirus iskee yhä useampaan ikäihmiseen – tartunnat lisääntyneet marraskuusta lähtien

Tartunnan saaneilla muodostuneet neutraloivat vasta-aineet todennäköisesti antavat suojaa oireista tai vakavaoireista uutta tartuntaa vastaan, mistä on näyttöä eläinkokeista.

Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, kuinka suuri määrä vasta-aineita riittää suojaamaan tartunnalta tai kuinka pitkään suoja säilyy.

Neutraloivat vasta-aineet kohdistuvat viruksen piikkiproteiiniin, johon myös valtaosa kehitteillä olevista rokotteista perustuu. Kliinisissä tutkimuksissa koronavirusrokotteet ovat tuottaneet yhtä hyvän tai voimakkaamman vasta-ainevasteen kuin luonnoninfektio, kertoo THL tiedotteessa.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu, että uudentyyppisillä mRNA-rokotteilla aikaansaadut neutraloivien vasta-aineiden määrät olivat korkeat sekä nuorilla aikuisilla että ikääntyneillä. Myös rokotteiden teho on ollut yhtä hyvä eri-ikäisillä.

– Havaintomme siitä, että neutraloivat vasta-aineet säilyvät suurimmalla osalla yli puolen vuoden ajan tartunnan jälkeen, lisää optimismia myös rokotteiden antamasta pitkäkestoisesta suojasta, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Arto Palmu tiedotteessa.

Suomessa kehitetty uusi pärskivä ihmisrobotti yskii ja aivastelee – käytetään koronaviruksen leviämisen tutkimiseen