Sipoon kunta luopuu osasta vuokra-asunnoistaan – 4,5 vuoden aikana asuntoja tarkoitus vähentää 75:stä pariinkymmeneen

Sipoon kunnan tekninen johtaja Ilari Myllyvirta kertoo, että kaikkiin kunnan omistamiin asuntoihin on ollut vaikea löytää vuokralaisia. Crista Lassfolk-Feodoroff

Laura Heino

Sipoon kunta omistaa tällä hetkellä Nikkilässä ja Söderkullassa 75 vuokra-asuntoa, jotka on alun perin hankittu kunnan työntekijöiden tarpeisiin. Lisäksi asuinkiinteistöjä on tullut kunnan omistukseen kehitys- ja kaavoituskeskuksen maahankintojen yhteydessä.

Nykyisin henkilökunnan vuokraamia näistä on kuitenkin enää parikymmentä. Kunnan omistuksessa on siis asuntoja yli henkilökunnan tarpeen.

Tekninen valiokunta ja kunnanhallitus ovat yksimielisesti päätyneet luopumaan 45 asunnosta 4,5 vuoden aikana. Tekninen valiokunta ehdotti kesäkuussa kunnanhallitukselle tehostetun asunnoista luopumisen hyväksymistä osaksi kunnan sopeutusohjelmaa siten, että ensimmäinen myyntivuosi on 2021.

Asuntojen ylläpidon ei katsottu olevan riittävää korjaustarpeeseen nähden, minkä vuoksi asunnot eivät olleet enää houkuttelevia. Asunnot myydään vapailla markkinoilla tarjousten perusteella ja myynnistä päättää tekninen valiokunta.

– Kaikkiin kunnan omistamiin asuntoihin on ollut vaikea löytää vuokralaisia. Sipoo on mukana yhdessä 38 kunnan kanssa KAS-asunnot Oy:ssä, jolla on Sipoossa tarjolla 15 vuokra-asuntoa. Kaikkiaan Sipoossa on tarjolla yli 400 kohtuuhintaista vuokra-asuntoa, tekninen johtaja Ilari Myllyvirta kertoo.

Myynti kohdistetaan vanhempiin, kunnoltaan heikompiin ja asuinpinta-alaltaan suurempiin asuntoihin. Näiden kriteereihin perustuen kunnan omistamista vuokra-asunnoista on valittu 10, joista suurin osa on tällä hetkellä vapaita tai vapautumassa. Valmistelussa on lisäksi huomioitu asuntojen sijainti sekä muu vuokra-asuntojen tarjonta Sipoossa. Ennen myyntiä kilpailutetaan asunnonvälittäjät ja tuodaan tiedoksi tekniselle valiokunnalle.

Asuntoja on tarkoitus vähentää myös seuraavina vuosina niin, että kunnalle jää lopulta noin 20 hyvälaatuisinta vuokra-asuntoa.

– Vuokrasopimuksia joudutaan irtisanomaan ja tarjoamme apua uuden vuokra-asunnon löytämiseksi, Myllyvirta toteaa.

Teknisen valiokunnan päätettäväksi tuodaan vuosittain syksyllä esitys seuraavan vuoden aikana myytävistä asunnoista. Lisäksi tekninen valiokunta päättää kunkin asunnon myynnistä erikseen.

Kunta-asunnot Oy tarjoaa Sipoossa kohtuuhintaista vuokra-asumista hyväkuntoisissa ajanmukaisissa asunnoissa. Asuntostrategia on laadittu, koska nykytilaan tarvitaan muutosta. ja strategian toteuttamisella voidaan tukea kunnan talouden sopeutusohjelmaa. Asuntostrategian tarkoituksena on määrittää Sipoon kuntaan selkeät periaatteet kunnan omistamien vuokra-asuntojen omistukseen, hallintaan ja niihin liittyviin prosesseihin.

Tavoitteena on myös määritellä omistuksessa olevien asuntojen tavoitemäärä tulevaisuudessa sekä myynnin periaatteet. Asuntojen määrän osalta strategiassa esitettiin neljä toteuttamisen vaihtoehtoa, joista kolme perustui asuntojen määrän vähentämiseen. Vaihtoehtoja vertailtiin eri näkökulmista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut