Suomen ensimmäisiä lajissaan – sipoolainen Kenneth Udd valmistui ensimmäisten joukossa auktorisoiduksi yritysvälittäjäksi

Kenneth Udd neuvoo miettimään ja suunnittelemaan hyvissä ajoin yrityksen myymistä, jos jatkajaa ei ole tiedossa. Työssä auttaa yritysvälittäjä. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

Marraskuussa Tampereella valmistui Suomen ensimmäiset auktorisoidut yritysvälittäjät. Vaativan näyttökokeen läpäisi kahdeksan henkilöä. Yksi heistä on sipoolainen Kenneth Udd.

Tutkinnon suorittamisen myötä Udd on nyt oikeutettu käyttämään kirjainlyhennettä AYV eli auktorisoitu yritysvälittäjä ensimmäisten joukossa Suomessa.

Se onkin merkittävää, koska yleistä ammatillista tutkintoa ei yritysvälittäjille ole.

– Tämän takia periaatteessa kuka vain voi harjoittaa yritysvälitystä. Tässä työssä menestyminen vaatii kuitenkin paljon tietoa ja kokemusta, Udd toteaa.

AYV-tutkinnon kautta Suomen Yritysvälittäjäin ja Omistajanvaihdosasiantuntijain Liitto ry (SYVL ry) haluaakin yhdenmukaistaa ja kehittää yritysvälittäjien ammattitaitoa sekä laatuvaatimusta.

Kokeessa testataan tietoja ja taitoja yhdeksältä eri aihealueelta, kuten esimerkiksi rahoituksesta, verotuksesta ja arvonmäärityksestä, mutta myös rahanpesun ja terrorismin estämisestä.

Osa kysymyksistä pohjautuu tietoon, joka on ammattilaisten keskuudessa yleisesti tunnettua, mutta ei kovin helposti löydettävissä mistään tietystä lähteestä.

Yritysvälittäjät ovat yritysten omistajanvaihdoksiin erikoistuneita talouselämän erikoisammattilaisia. Uddin mukaan välittäjältä vaaditaan myös pelisilmää ja sosiaalisia taitoja.

– On ymmärrettävää, että luopuminen yrityksestä, joka on ollut yrittäjän lempilapsi esimerkiksi viimeiset kolmekymmentävuotta, on vaikeaa.

Udd ohjeistaakin yrittäjiä pohtimaan hyvissä ajoin mitä yritykselle haluaa tulevaisuudessa tehdä.

– Meillä on Sipoossa ja Porvoossa, sekä myös Loviisassa paljon hyviä yrityksiä, joissa kuitenkin yrittäjän ikä on tulossa vastaan. On valitettavaa, jos yrityksen toiminta hiipuu sen takia, että yrittäjän voimat eivät enää riitä, vaikka kokemusta olisi, Udd toteaa.

– Ohjeeni onkin, että mieti ja suunnittele ajoissa, milloin viimeistään on aika tehdä päätös siitä, myydäänkö yritys uudelle omistajalle vai löytyykö jatkaja kenties esimerkiksi omista lapsista.

Uddin mukaan hänen oman tiensä yritysvälittäjäksi on pitkähkö tarina, jossa on ollut mukana on myös aimo annos tuuria.

Alkujaan Närpiöstä kotoisin oleva kauppatieteiden maisteri työskenteli pankkialalla lähes 20 vuotta, joista 12 kului Porvoossa. Sinä aikana myös Sipoo ehti tulla tutuksi.

– Yritysvälittäjänä olen työskennellyt noin kuusi vuotta.

Yritysvälittäjien auktorisointi

Suomen ensimmäiset auktorisoidut yritysvälittäjät läpäisivät valtakunnallisen tentin 18.11.2020

Auktorisoinnin tarkoituksena on varmistaa yritysvälittäjien osaamisen ja ammattitaidon riittävyys ja säilyminen yritysvälittäjille keskeisissä osaamisalueissa.

Tenttejä tullaan jatkossa järjestämään kaksi kertaa vuodessa.

Seuraava on keväällä 2021.

SYVL ry:n hallitus valitsee hakemusten perustella tenttiin kutsuttavat.

Lähde: Suomen Yritysvälittäjäin ja Omistajanvaihdosasiantuntijain Liitto

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut