Sipoossa vietetty vaihto-oppilasvuosi tarjosi uusiseelantilaisella Hilalle lunta ja luontoelämyksiä – opetteli myös kaksi uutta kieltä

Opiskelu: Uusiseelantilainen Hila BatachEl on opetellut vaihto-oppilasvuonaan kaksi uutta kieltä. Sipoon luontoa hän kuvailee uskomattomaksi.

Hila BatachEl kertoo ihastuneensa erityisesti Suomen luontoon ja metsiin. Ne ovat hänestä uskomattoman kauniita. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

Niin pitkälle kuin ikinä on mahdollista päästä. Se oli uusiseelantilaisen Hila BatachElin ajatus kun hän mietti, minne hakisi opiskelemaan vaihto-oppilasvuodeksi.

Skandinaviasta kiinnostunut BatachEl päätyi Suomeen ja Sipooseen.

– Tiesin Suomesta etukäteen saunan, porot, joulupukin, hän listaa.

– Suomi vaikutti kaikin puolin mielenkiintoiselta maalta.

Nyt lähes vuoden Suomessa vietetyn ajan jälkeen BatachEl on enemmän kuin tyytyväinen valintaansa. Hän on päässyt niin saunaan, avantouimaan Pilvijärvessä, retkeilemään Sipoonkorvessa kuin vierailemaan useassa Suomen keskiaikaisista linnoista. Linnat ovatkin olleet BatachElin yksi suosikkikohteista, sillä niitä ei kotona Uudessa-Seelannissa ole.

BatachEl asuu Uudessa-Seelannissa Manawatun alueella. Lähin suurempi kaupunki on 88 000 asukkaan Palmerston North.

– Kotimme on peltojen keskellä. Sipoossakin on peltoja, mutta täällä on myös paljon puita, hän nauraa.

Vuoden aikana BatachEl on asunut kolmessa eri isäntäperheessä. Ensimmäiset viisi kuukautta hän vietti Sibbo-Pornainen Rotaryklubin nuorisovaihtoasiamies Stephan Gröndahlin ja tämän puolison, Arja Huotarin kotona.

–  Isäntäperheen vaihtaminen on hyvin yleistä. Näin nuori pääsee näkemään erilaisia tapoja elää, Huotari kuvailee.

Koulu sen sijaan on pysynyt koko ajan samana. Sibbo gymnasiumissa BatachEl on päässyt opiskelemaan paitsi suomenkieltä myös ruotsia.

– Osaan molemmista kielistä perusteet. Suomi on mielestäni vaikeampi. Ruotsissa on jotain samankaltaisuuksia englannin kanssa, mutta suomi on täysin omanlaisensa.

Nuorisovaihto on kenties tunnetuimpia rotareiden ohjelmia. Sen kautta vuosittain noin 8 000 nuorta tutustuu eri maiden kulttuureihin. Oppilasvaihdolla on pitkät perinteet myös Sipoossa.

– Olemme saaneet todella kivasti isäntäperheitä täältä Sipoosta. Mukaan lähteminen vaatii rohkeutta ja avointa mieltä, mutta samalla tämä tarjoaa elämää avartavan kokemuksen, Huotari kuvailee.

Huotari on aikoinaan itsekin ollut vaihto-oppilaana Saksassa.

Hila BatachEl on asunut Sipoossa kolmessa eri isäntäperheessä. Ensimmäisen perheen äiti Arja Huotari on itse aikoinaan ollut vaihto-oppilaana Saksassa. Ulla Yliherne

Normaalina vuotena hakuaika rotareiden oppilasvaihtoon olisi parhaillaan käynnissä. Nyt koronan takia ilmoittautuminen on kuitenkin toistaiseksi jäissä.

– Päätöksen siitä, miten oppilasvaihtojen kanssa toimitaan jatkossa, tekee kansainvälinen Rotary, Huotari kertoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut